Captain America (1941)

The Avengers chrání Zemi už více jak 50 let

Premiéra nového blockbusteru s Avengers je oficiálně naplánována na 26. dubna. Marvelovští nadšenci napjatě očekávají epochální bitvu Avengers s Thanosem, jedním z nejnebezpečnějších padouchů Marvel univerza ever. Faktem ale je, že tým Avengers chrání planetu Zemi již déle než půl století...

Marvelovský génius Stan Lee a zrod Avengerů

U prvního dílu Avengerů nestál nikdo jiný než věhlasný komiksový guru Stan Lee. Marvel si na začátkem 60. let udělal průzkum trhu s komiksy a zjistil, že jejich úhlavní konkurent DC Comics začal vydávat profi tým superhrdinů Justice League. Stan Lee dostal nelehký úkol - shromáždit a vymyslet superhrdiny chránící zemi pod copyrightem Marvelu. Netrvalo to dlouho a v roce 1963 šlo první číslo Avengers do tisku. Zakládajícími členy Nejmocnějších hrdinů světa se tak stal Ant-Man, Hulk, Iron Man, Thor a Wasp. O několik komiksových čísel později se k nim přidal i Captain America nalezený v ledu.

Superhrdinovská věda a James Kakalios
work
Superhrdinovská věda a James Kakalios
28. 4. 2017

Co bylo před Avengers? Třeba Hitler a Captain America

Jedna z nejslavnějších komiksových obálek všech dob se pojí s prvním číslem komiksu Captain America (1941). Captain America na ní nemilosrdně vyplácává samotného Hitlera. Zatímco tedy Captain America měl už při zrodu Avengers svou slávu z dob minulých, například Hulk to měl trochu složitější. První číslo s Hulkem spatřilo inkoust tiskárny v roce 1962. Hulk byl navíc v prvním čísle šedý, zelená přišla až v druhém čísle - důvod byl prostý, zelená se prostě lépe tiskla. V březnu roku 1963 byly samostatné komiksy o Hulkovi zrušeny a jen sem tam se objevoval v Avengerech.

Foto: Marvel Comics

Iron Man tak, jak ho neznáte…

Obdobně jako Hulk byl na tom i Iron Man. Před Avengers v podstatě neznámý plecháč. Ideologické pozadí vzniku Iron Mana může být poněkud zarážející. Stan Lee totiž Iron Mana vymyslel s jasným cílem - promovat kapitalismus v období Studené války.

Komiksoví superhrdinové v průběhu věků - počátek Zlatého věku
Studenta
Komiksoví superhrdinové v průběhu věků - počátek Zlatého věku
23. 2. 2016

Původní oblek Iron Mana ideologicky bojujícího s komunisty a Vietnamci byl dalek toho, jak vypadá dnes. Na začátků své komiksové ságy putoval v šedé barvě a připomínal robotickou popelnici ve tvaru člověka. Výsledný červeno-zlatý kostým je až záležitostí dalších čísel.

Avengeři sice vypadají na plátně docela svižně a mladě. Nicméně už si ušli několik desetiletí nadšených čtenářů i komiksologů. Důkazem, že svou práci dělají dobře, je i to, že Zemi zatím žádný mega-ultron-super padouch nezískal. Avengers. Avengers ensemble, now!

Captain America, nebo Iron Man? A chystáte se na premiéru? Dejte vědět na Facebooku!

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější