The SIlver Spoons

Zatím jsme relativně malí, říká frontman The Silver Spoons. V dubnu ale natáčeli v Hollywoodu

Uvolněná atmosféra a nálada tančit nebo jen popíjet pivo s kamarády. Takové jsou koncerty česko-britské indie-rockové kapely The Silver Spoons. „Já si představuju, že jsem pořád ten kluk, co hraje pomalý písničky před dvěma lidma,“ popsal frontman Augustin Dunn. Skupina se ale z malého města na severu Čech dostala přes Prahu až do Hollywoodu. Začátkem dubna dělali předskokany největší holandské kapele Kensington v Praze a Brně a na konci toho samého měsíce natáčeli v Los Angeles dva nové singly s producentem Dannym Saberem, který spolupracoval například také s U2, The Rolling Stones či Madonnou.

Zeptám se rovnou na to nejčerstvější. Jak bylo v LA?

LA bylo úžasný tím, že jsme tam měli jasně danej cíl a věděli jsme, proč tam jedem.

Proč?

Abysme konečně měli nahrávku, která by nás představovala. Do teďka nemáme takovou, se kterou bysme byli spokojení. Proto jsme nic nedávali nikam - kromě jedný písničky, co jsme nahráli live.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Na čem jste přesně pracovali?

Nahráli jsme dvě písničky. Úplně nový, nikdo je ještě neslyšel. Moc se na ně těším. Uvidíme, jak na to lidi budou reagovat a jestli nám to tady vůbec udělá nějaký místo na scéně. Zatím jsme relativně malí.

Plánujete ty písničky hrát někde ještě, než vyjdou?

Ne, to se nesmí. To bude překvápko.

Na jak dlouho jste do LA letěli?

Na deset dnů.

Foto: Nikol Mudrová

Nahrávalo se každý den?

Krom jednoho dne, to jsme si dali volno. Pak makání. Bylo to fakt super a strašně jsme si to s Dannym užili. Člověk tam kouká na ty cédéčka, co visí na zdích, třeba od Rolling Stones, pak Danny najednou říká: "No, tadyto jsem dělal s Jaggerem. Jsem mu říkal, ať udělá tohleto…" Mluví o tom, jako by to bylo normální.

Třeba když jsme si psali ještě, než jsme tam jeli, on najednou: "Hádej, s kým jsem tady na pivu?" A dal si selfie s Iggym Pop. Jako cože? Úplně jinej svět. Šli jsme i do klubu Whiskey A Go Go, kde začínali třeba Guns N’ Roses a Linkin Park - obrovský kapely - a jammovali tam samý celebrity. Najednou to je všechno pravý.

Koho jste třeba potkali?

Byl tam zpěvák z Allman Brothers, pianista z Guns N’ Roses, zpěvák z Eagels of Death Metal, jak byl v tom pařížským klubu, co se střílelo.

Jak vypadal váš typický den?

Zní to strašně nudně. Probudili jsme se, dali si snídani, americký palačinky. Zavolali jsme si s Dannym, jestli můžem přijít. Ve studiu jsme pracovali od desíti třeba do šesti. On vždycky začínal dřív a to, co se udělalo den předtím už zpracoval a dal pryč to, co jsme nepotřebovali. Pecka.

Jak se vůbec česká kapela k něčemu takovému dostane?

Já si říkal: "Hele, s tou hudbou buď něco budu dělat, nebo nebudu." Tak jsem se rozhodl, že tenhle rok budu fakt pracovat jako profík. Skoro každej den jsem nahrával písničky a dělal dema. Pak jsem na něco narazil, poslal to managerovi a on hned říkal: "To je dobrý!" Takže super, udělal jsem něco fakt hezkýho. Zapracoval jsem na tom a dostal to do nějaký úrovně. On to ukázal našemu kamarádovi z byznysu, kytaristovi z The Fellas - už má Anděla a ví, o co jde. Zná producenta Dannyho Sabera, poslal mu to, kdyby náhodou a Dannymu se to strašně líbilo, prý to má potenciál. Takže ty jo, věděl jsem, že musíme jet, když nám to nabídl. To je v našem případě obrovský.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Teď se teda fanoušci můžou těšit na nějaké album?

Přesně! Nebo takhle… určitě na album, ale teď hlavně na singl, nebo dva. Snad fakt brzy, třeba za měsíc.

A to album přijde kdy?

To se uvidí. Podle toho, jak dopadne single.

To bude taky ve spolupráci se Saberem?

Jo, jasně. Jsme tam šli, nahráli to a teď ještě pracujem přes email. Je to fakt dlouhý proces, to si člověk hned neuvědomí. Teď si fakt cením toho, když někdo něco vydá. Vyžaduje to fakt hodně, hodně práce.

Foto: Nikol Mudrová

Počítáte s tím, že pojedete do LA znovu?

To myslím, že ne. Udělali jsme to, co jsme museli. Teď vlastně budem používat to, co se tam nahrálo. Ještě si voláme, píšem emaily, posíláme si nápady. Jakože: "Jó, chtěl bych aby ta kytara zněla trošku takhle…" a něco takovýho.

Plánujete svoje vlastní turné nebo koncerty?

Rozhodně. Jen se čeká na ten single. To se může posunout třeba o měsíc, takže radši teď nebudeme plánovat nic. Ale rozhodně hrajeme třeba na Good Festu v Karlových Varech, na to se strašně těším. A snad budou ještě nějaký další festivaly.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější