MFDF Ji.hlava Prohlédni si galerii

#report: Dokumenty z celého světa i 360° filmy na 22. ročníku MFDF Ji.hlava

Pokud si myslíte, že vám takový dokumentární festival nemá, co nabídnout, nenechte se mýlit. Přednášky, akce, a výběr těch nejlepších filmů. Celkem bude uvedeno na 22. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava (25. - 30. října) 327 snímků včetně 100 světových, 23 mezinárodních a 17 evropských premiér. Takže vybírat je opravdu z čeho.

Pokud zde ale čekáte obdobné davy jako na filmáči ve Varech, tak budete v Jihlavě mile překvapeni. Ač je to událost mezinárodního charakteru ulice i v sobotu ční prázdnotou. Nenabuďte ale dojmu, že se dostanete na každý film. I tady se tvoří fronty a v době filmu vylezou všichni hipsteři z kaváren. Fronta je najednou až za roh ulice, a když to podceníte, tak na to abyste se na film nedostali, máte zaděláno.

Festival běží šest dní, a tak vám nejspíš proběhne hlavou, že za hotel/hostel i akreditace necháte jmění. Pokud jste ale dostateční punkáči a chcete si užít festival naplno, nabízí se vám spaní v místních tělocvičnách. Tam si užijete nejen krásně tvrdou parketovou podlahu, ale hlavně společnost lidí a zábavu.

Foto: Stanislava Wolfová

A teď už k filmům…

Filmy nejsou vybírány do programu jen tak náhodně, každý zapadá do nějaké své kategorie. Ať už jsou to novátorské a pozoruhodné snímky, nebo třeba experimentální kinematografie.

A na co se (ještě) můžete těšit?

První sekcí je Opus Bonum. Do té se každoročně vybírá zajímavý dokumentární film roku reprezentující tendence světového dokumentu. Můžete se těšit na tvorbu z Belgie, Dánska, Filipín, Peru, Portugalska, Francie, ale i z tuzemska.

V této sekci byla mimo jiné uvedena světová premiéra snímku Hovory s TGM z režie Jakuba Červenky. Film o dvou mimořádných mužích založený na dialogu z citátů z knihy i vzájemné korespondence. Celkem trefný film k letošním sto letům republiky, i když to tak původně být nemělo. ,,Ten film měl být uveden před prezidentskými volbami. Měl nastavit takové zrcadlo. Chtěli jsme mít na hradě někoho slušného. Bohužel se pak něco zašmodrchalo, jak to tak bývá, a uvádíme ho až nyní," dodal režisér Jakub Červenka. A jak jeden diváků řekl na konci diskuze:,,Děkuji Vám za film, který pohladí na duši."

Foto: MFDF Ji.hlava

V kategorii První světla se vám představí dokumentární debuty. První celovečerní snímky filmařů z celého světa snažících se o hledání nových témat i forem. Například venezuelský snímek Ráj sleduje patnáct let každodenní scény rodinného života, oslav i svátků.

Další částí tvorby je i experimentální kinematografie. Úplně jiný pohled na tvorbu dokumentaristů tak přináší filmy jako 3 koňské sny, Dušanbe, Vznášení nebo Vůle, které vás i ve svých pěti minutách donutí přemýšlet.

Foto: Stanislava Wolfová

Vedle již tradičních kategorií nabídne letos festival také soutěžní sekci s názvem Direct Vérité. 25 snímků z Kanady, Francie a USA nabídne divákům příležitost zhlédnout zásadní díla Cinéma vérité a Direct cinema.

Do této sekce patří kupříkladu provokativní snímek Hitler? Toho neznám. Film postavený na rozhovorech s několika Francouzi ve věku 15 až 22 let, kteří Hitlera nepoznali. Ve své době šlo ale o natolik provokativní dílo, že bylo zakázáno do 18 let a staženo ze soutěže v Cannes.  

Foto: MFDF Ji.hlava

Vedle filmových promítání můžete navštívit i Inspirační fórum. 6 dní, 6 témat a více než 80 hostů. Jedním z nich byla v sobotní večer novinářka Daniela Drtinová se svým "pořadem" Práce novinářky: Výzvy internetové televize. Na její vyprávění přišlo tolik návštěvníků, že všude okolo židlí ještě posedávali na zemi desítky lidí. Vyprávění o vzniku DVTV, i co obnáší práce novináře. Daniela Drtinová sršela vtipem, a tak se diváci každou chvíli smáli. O punkových začátcích i o tom, že vytvořit internetovou televizi bylo v té době jako z říše snů.

Foto: Stanislava Wolfová

Offscreen

Ji.hlavský festival tradičně nabízí i bohatý program mimo filmová plátna. Čeká na vás řada, dílen, workshopů a mnoho dalšího. Někteří hosté, kupříkladu rakouský režisér Gustav Deutsch odhalí své pracovní postupy publiku. Dalším workshopem pak bude Ex Oriente Film (ve dnech 24. až 29. října), který nabídne výjimečné přednášky a vybraní čeští režiséři a producenti zde mohou zdarma konzultovat své dokumentární projekty se zahraničními lektory.

Ve VR Zone se můžete těšit na tematické bloky 360° filmů v novém VR kině. V Game Zone se zase ponoříte do herních světů dokumentárních nebo vzdělávacích počítačových her. Nebude chybět ani tradiční výstavní část děl přímo v předsálí festivalových kin.

A pokud jste letos už nestihli, mrkněte do úvodní galerie a příští rok už určitě nevynechejte!

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější