Most!

Fenomén Most! Jak se seriál plný neskrývaného sexismu a rasismu stal legendou

Dycky Most! Krátké a úderné jako rána baseballkou. Osmidílný seriál České televize od autorské dvojice Kolečko a Prušinovský si už od začátku odmítal brát jakékoliv servítky. Jak se pořad plný ničím neskrývaného sexismu, rasismu, sexuálních scén a všudypřítomných nadávek stal pomalu legendou?

Po prvním díle jsem se nejprve nezmohl na nic jiného než udiveně sedět. Pak jsem si rychle zkontroloval, jestli to opravdu vyprodukovala Česká televize, a ne nějaká recesistická skupina. Že jste na tom byli podobně? Hned první scéna mi totiž vyrazila dech. Luďan, hlavní hrdina celé série, nepokrytě nadává Žanetě, romské uklízečce, a ona jen v klidu odpoví: "Není rasista, on je jenom debil". 

Nášup od začátku

První čtyři díly se řítily kupředu v podobném stylu. Luďan byl jako neřízená střela, bořil veškerá tabu a neštítil se prakticky ničeho. Svým osobitým způsobem se vypořádával s nekončícími problémy, které Most sype na lenocha bez práce. Často se tak ale dostal do většího bahna, než ze kterého se právě snažil vyplavat. Doplňovaly ho i postavy z řad mosteckých looserů, alkoholiků, Romů a hlavně Pavel, teda Dáša.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

I když vše začalo jako komedie, v níž se tvůrci nebáli přejít až za hranu možného, díly dostávaly postupně temnější a dramatičtější náboj. Seriál nás nejprve chytil na originální humor a skvělou situační komedii. Ale za okamžik bylo jasné, že tvůrcům nešlo pouze o primitivní zábavu. Nastavili syrové a nezkreslující zrcadlo současným problémům Mostu a vlastně celých Sudet.

Chtěl jsem ukázat paradoxy rasismu i sluníčkářského pohledu, kulisy Mostu jsou autentické, do Severky jsem chodil s tchánem, říká Petr Kolečko. | Video: Martin Veselovský |  21:10

Zprvu skrývaná vážnost celého příběhu nás nehnutě držela u obrazovek. I osudy postav se komplikovaly a hrálo se stále o víc - nakonec i o život. Velké finále přišlo už na konci sedmého dílu. Poslední díl byl už jenom třešničkou na dortu a celou sérii dovedl do šťastného tragikomického konce, který nadějně vyhlíží příští roky a pozitivní změnu, která s nimi přijde.

Tím si nás tvůrci udrželi u obrazovek a povedlo se jim dosáhnout nevídaného efektu. S každým dalším vydaným dílem jsme seriál sledovali v čím dál větším počtu. Poslední díl už sledovali prakticky všichni včetně generace našich rodičů (a v některých případech i prarodičů). Česká televize k němu dokonce připravila zvláštní vysílání přímo z mostecké Severky, jednoho z hlavních míst děje.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Mnoho hlášek prakticky přes noc zlidovělo a nedivte se, jestli je teď uslyšíte zpoza každého rohu. Zopakujte si ty nejznámější, abyste nevypadali jako úplní neznabozi.

Kuriozit k Mostu ale přibylo víc - ať už oficiální Spotify playlist se soundtrackem ze všech dílů nebo profily jednotlivých postav na Twitteru. Určitě na ně koukněte.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

A však víte - dycky Most!

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější