Future Gate

Kam kráčíš, lidstvo? Festival Future Gate o tom, jak zpomalit smrtelný proces planety

Máme smůlu. Jedinou planetu, kterou jsme schopni obývat, jsem si zničili a nedá se to zvrátit. Pardon, ale je to tak! To, co ještě před dvaceti lety patřilo jen do vědecko-fantastických románů a filmů, se pomalu, ale jistě stává realitou. Nepropadejme ale panice. Je řada věcí, kterými může každý z nás přispět alespoň ke zpomalení smrtelného procesu; a právě to je tématem letošního ročníku putovního sci-fi festivalu Future Gate.

Hlavně neklesat na mysli

20 let. Maximálně. Tolik času podle některých vědců zbývá lidstvu do chvíle, kdy bude planeta natolik poškozená, že už pak bude jenom pomalu umírat - a my s ní. Slovy Martyho McFlye: that´s heavy! Teď ale není čas na vyplašené slzy pesimismu (dost ho bude, až budeme zalezlí v protiatomových bunkrech, protože na povrchu bude nedýchatelno). I když se dle výzkumů konec zcela zvrátit nedá, můžeme ho zkusit oddálit a z těch 20 let udělat třeba alespoň 120.

Ti povolanější hledají jinou obyvatelnou planetu, vyvíjejí rakety, které budou moci do vesmíru dopravovat větší množství lidí a vymýšlejí plodiny, které by potenciálně bylo možné pěstovat na Měsíci. My ostatní smrtelníci s běžným IQ přispíváme svojí troškou do mlýna tím, že igelitky postupně měníme za papírové tašky, kafe s sebou si objednáváme do vlastních kelímků, třídíme odpad a trochu víc přemýšlíme, odkud a jak se bere maso, co si strkáme do pusy.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Třeba ještě není tak zle - a právě to se snaží říct letošní, už šestý ročník putovního festivalu sci-fi filmů Future Gate. Organizátoři nenabízí svěšenou hlavu a strašáky. Rozhodli se naopak ukázat, jaká řešení ekologických problémů nabízí moderní technologie, a co může pro matičku Zemi udělat každý z nás - a to workshopy, přednášky, ale i výstavy, které doprovází základní filmový program.

Kirk to Enterprise a jiné: Co nám dala sci-fi?
work
Kirk to Enterprise a jiné: Co nám dala sci-fi?
3. 4. 2009

Jak nevyhynout

Prvním krokem k nevyhynutí je uvědomit si, jak k Zemi a přírodě přistupujeme. Něco málo napoví výstava infografik Veroniky Wölfelové dokumentující (ne)ekologické chování české společnosti z aktuální souhrnné studie Katedry environmentálních studií Masarykovy Univerzity v Brně. Druhým krokem je podívat se na to, oč tu vlastně bojujeme. Tuhle hru na city obstará výstava družicových snímků s názvem Co se nám země snaží říct, která zachycuje naši planetu z vesmíru v celé její kráse, ale i křehkosti.

Pak už přichází na řadu krok číslo tři: vlastní akce. Nakupovat bez obalu, to je třeba jedna z takových poměrně snadno zvládnutelných každodenních činností, kterou můžete přispět k tomu, abychom nevyhynuli. Pytlíky na ovoce, zeleninu, ale třeba i sypké suroviny se dají snadno vyrobit ze starého povlečení nebo třeba záclon. Jak na to, to se můžete naučit v rámci workshopu s ekofirmou naf. Pro případ apokalypsy se vám taky může hodit znalost výroby elektřiny, program Future Gate Festivalu to nabízí ve spolupráci s elektrokoumáky z The Cave. Zároveň asi, pro všechny případy, budete chtít vědět, jak v městech budoucnosti pěstovat zeleň (a jestli to vůbec půjde). Palčivé otázky, která by vám v noci neměli dát spát, v rámci přednášky položí a zodpoví lidé z unikátního Hænke Botanical Lab.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Festival Future Gate začíná 27. února v pražském kině Lucerna, kde potrvá až do 3. března. Pak se přesune do Brna, kde proběhne 6. a 7. března v náhradních prostorách momentálně rekonstruovaného kina Art a od 7. do 10. března zavítá do zdejší Hvězdárny. 13. a 14. března se Future Gate podívá do plzeňského DEPA2015. Posledním stanovištěm pak je kino Oko v Šumperku, kde zkrácena verze festivalu proběhne mezi 16. a 17. březnem.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější