Mighty Sounds 2018 Prohlédni si galerii

Mighty Sounds and chill

Mighty Sounds nepatří mezi největší ani nejbohatší festivaly u nás, možná právě proto ale stojí za vaši pozornost. Čtrnáctý ročník multižánrového a subžánrového festivalu, uhnízděný již tradičně na ploše letiště Čápův dvůr u Tábora, se přes své hudební zaměření nesl ve velice klidném duchu. Je paradoxní, že částečně punkový festival je tak skvěle připraven a probíhá pouze se zanedbatelnými komplikacemi.

Na šesti podiích vystoupilo během pátku, soboty a neděle bezmála sto interpretů a fyzicky je tak naprosto nemožné stihnout všechno. Příjemně kompaktní areál s překvapivě velkým množstvím místa přímo vybízí k posedávání na travnaté ploše (neustále uklízené od odpadků) a klidnému poslechu okolní produkce. Toto je ovšem možné provozovat jen za rytmů reggae a možná ještě ska. Ostatní žánry vás spíše pobízí k tomu, abyste zhrzeni tím, že vás opustila přítelkyně, nasedli do svého Fordu F-100 a jeli do nejbližší hospody zmlátit pár městských hejsků. Po tom, co posledního cápka vezmete židlí po hlavě, si dáte pořádný lok moonshinu a cestou domu zapálíte několik policejních aut, protože ACAB. Přesně takový pocit získáte, když se vžijete do energických vystoupení kapel tvrdších žánrů.

Shlédnutá vystoupení ukázala, že se interpreti ze sebe snaží skutečně dostat to nejlepší. Čemuž patrně pomáhá relativně krátká délka jednotlivých vystoupení a kapely tak sypou jednu pecku za druhou bez zbytečných průtahů. Nemusíte se však bát, že byste například během naprosto skvělého vystoupení Royal Republic přišli o überego jejich frontmana, nebo že při onemanshow DUB FX nesplynete s matkou přírodou a všemi lidmi ve vaší pokrevní linii.

Publikum, které se kupodivu vůbec nemačká na sebe, reaguje na hudbu naprosto organicky a je schopno se i bez pokynů z pódia zcela přirozeně uklidnit a čekat na bassdrop, čímž propukne všeobecné pogo, nebo uvolnit místo pro vyznavače kontaktního tancování v kotli.

Mighty Sounds jsou veskrze příjemným festivalem. Všude kolem se střídá dobrá hudba, máte se kde výtečně najíst v okolních stáncích, koupit parádní merch a hadry, místa kde zabít volnou chvilku nebo oddechnout, a při tom všem si ani nevšimnete, že je kolem vás dalších 12 tisíc lidí. Zázemí je bez problému, stejně jako odpadkové hospodářství, kdy uvědomělí mají možnost třídit a za neuvědomělé seberou smetí uklízecí čety vandrující po areálu. Prostě pecka.

Za takto skvěle šlapající průběh a jistou celoroční přípravu festivalu je potřeba celému organizačnímu a realizačnímu týmu poděkovat a do dalšího roku popřát minimálně stejnou úroveň profesionality nebo stejně velkou kliku. Těžko říct, proč to dělají tak dobře.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější