nakladatelství Pointa

Nepište už jen do šuplíku. Online vydavatelství Pointa vám pomůže vydat knihu

I když by se mohlo zdát, že v dnešní rychlé době jdou knihy do ústraní, opak je pravdou. Česko patří tradičně mezi země s početnou čtenářskou základnou a knižnímu trhu se zde daří. Ani ten však nezůstává pozadu a objevují se v něm moderní trendy. Jedním z nich je i stále poměrně nový projekt Pointa, který dává možnost vydat vlastní knihu i zcela neznámým autorům.

Pointa je online nakladatelská služba. Dala by se také označit jako sociální síť, jelikož spojuje autory, knižní kreativce a čtenáře. Pomáhá tak s celým procesem tvorby, vydáním i následným prodejem knihy. Přestože je to online nakladatelská služba, hlavním výstupem procesu je tištěná kniha, nikoli e-kniha.

"Je to živý organismus kombinující výhody tradičního nakladatelství (např. napojení na distribuci) s výhodami samonakladatelství (svoboda nad tvorbou knihy či vyšší provize pro autora). Čtenářům navíc umožňuje zapojit se do celého procesu vydávání - od zpětné vazby na rukopis přes finanční podporu v předprodeji po sledování výroby knihy," popisuje projekt Veronika Mahdalová, CEO projektu Pointa.

Jak vydám knihu na Pointě?

Projekt je otevřenou platformou, která uvítá každého, kdo se pohybuje kolem knih ať už jako čtenář, který chce podpořit či sledovat nově vznikající projekty nebo jako tvůrce. Podle slov Veroniky nehraje věk, vzdělání nebo místo bydliště v Pointě žádnou roli.

Foto: Pointa

"Svůj knižní projekt si může založit kdokoliv, kdo má v šuplíku nějaký ten rukopis a nebojí se jít s kůží na trh. A pokud se člověk pohybuje v knižní branži, může na Pointě najít uplatnění jako knižní kolega v jedné ze třinácti profesí, které jsou při vzniku nebo propagaci knihy potřeba. Patří mezi ně například korektoři, redaktorky, grafici a sazeči, ale třeba i ilustrátorky či influenceři," dodává Veronika.

Proces vydání knihy není nijak složitý. Autor si na Pointě vytvoří profil, vloží svůj rukopis, následně si sestaví tým knižních kolegů a spustí se předprodej knihy. Předprodej funguje jako crowdfundingová kampaň, ve které autor sbírá od čtenářů menší finanční částky. Vybraný obnos se pak použije na vydání knihy a zaplacení všech nákladů s tím spojené, včetně honorářů pro kolegy i tisku, ten zajišťuje Pointa.

"Autorovi pomáháme také s distribucí v tradičních knihkupectvích, e-shopech a případně i alternativními cestami. Třeba kniha Prague Coffee Guide se kromě obchodů s knihami dá sehnat také v pražských kavárnách, v budoucnu uvažujeme třeba i o obchodech pro chovatele. Samozřejmě ve spojitosti s tou správnou knihou," dodává Veronika a uvádí čísla o úspěšnosti: "Venku už máme 4 knihy a dalších 11 je v různých fázích výroby. Do konce května očekáváme další 2 až 3 tituly na pultech knihkupectví a v e-shopech. Co se týká předprodejových kampaní, jsme v tuto chvíli na zhruba padesáti procentní úspěšnosti."

Foto: Pointa

Projekt funguje něco přes sedm měsíců a ohlasy jsou podle slov Veroniky Mahdalové hodně pozitivní jak od čtenářů, tak od autorů. Nicméně se sem tam objeví i kritické hlasy. "Například tradiční zastupitelé knižního trhu nejsou úplně komfortní s naším modelem. Tedy že Pointa nemá redakční radu a procesy kvality pro vydání titulu jsou nastaveny přes Etický kodex, knižní kolegy a pak samotné čtenáře."

Autor musí být v dnešní době průbojný, říká úspěšný autor Tim Postovit

Jedním z úspěšných autorů je Tim Postovit, kterému vychází pod Pointou 1. července básnická sbírka Magistrála. Dvaadvacetiletý student rusistiky na FF UK pochází z Ukrajiny, ale v České republice žije přes 17 let a od svých šestnácti let píše česky. Jeho původ ho podle jeho slov neovlivňuje. "Považuji se za internacionálně smýšlejícího člověka, takže můj původ, ani původ kohokoliv jiného nehraje roli. Původ člověka s otevřenou myslí ovlivňuje pramálo."

Foto: Tim Postovit

"Poezie je způsob definice pocitů, popis určitých obrazů, které skrze prizma tvůrce vyvstávají na papíře," odpovídá na otázku, co pro něj znamená poezie. Mezi své vzory řadí například Allena Ginsberga, Ivana Blatného nebo Václava Hraběte. "Určitým způsobem se snažím být houbou a vsakuji různé přístupy. Nejen od slavných básníků, ale i od mých kolegů. Věnuji se slam poetry. Dívám se na ně, jak slam dělají a snažím se vsakovat co mi na nich přijde nejlepší a pak to zužitkovávat ve vlastní tvorbě." Vystupovat se slam poetry začal na podzim 2018 a nyní jezdí minimálně čtyřikrát do měsíce. "Dává mi to hrozně moc, protože je to žánr performativní, takže se člověk nemůže spoléhat jenom na sílu textu, ale musí fungovat i jako tlampač a ten tlampač musí dobře znít," dodává Tim.

Při psaní básnické sbírky Magistrála jej nejvíce inspirovala Praha a lidi kolem ní. "Fascinují mě pohyby lidí ve městě. Nejen ty fyzické, ale duševní transformace, proměny lidí v rámci situací. Nejvíce píši za pohybu v tramvaji, autobuse, když jdu pěšky. Když člověk píše dlouho, tak stav, když ho napadají verše, přichází z ničeho nic sám."

Co by Tim chtěl, aby si čtenář odnesl z přečtení Magistrály? "Odpovím klišovitě, ale chci, aby se v tom čtenář určitým způsobem viděl. Z toho že žijeme v Praze, v Českém megapolisu, vyplývá, že všichni cítíme podobné věci a podobně s nimi nakládáme. Takže v dnešní odosobněné době bych chtěl, aby moje poezie sloužila jako svým způsobem obejmutí."

Doporučuji jako první kritiky maminku a tatínka

K Pointě se dostal díky tipu od kamarádky. "Spolupracoval jsem s jedním nakladatelstvím, které se během našich domluv přestěhovalo a vyhasla vzájemná komunikace. Ztratil jsem pak chuť být průbojný a hledat, což v dnešní době člověk musí být jako autor." Nejdřív byl k projektu skeptický, ale pak si řekl, proč to nezkusit a nakonec byl se spoluprací velice spokojen.

Foto: Pointa

Ke crowdfoundingu by se podle Tima měl obrátit někdo, kdo už je v určitých kruzích alespoň trošku známý. "Zaprvé by si měl člověk ale říct, zná mě aspoň někdo? Protože jinak si myslím, že to může pohořet. Ve chvíli, kdy jsem se snažil o vydání Magistrály, jsem měl absolvovaných spoustu autorských čtení, slamů. Měl jsem určitou skupinu čtenářů na které jsem se mohl spolehnout a věděl jsem, že peníze pošlou."

Jak si tedy takovou základnu jako začínající autor vytvořit? Tim jako první a nejlepší kritiky doporučuje maminku a tatínka, kamarády a známé: "Pokud jsou to aspoň trošku upřímní lidé, tak řeknou, jestli to za něco stojí. Pak bych uvažoval o nějakém čtení, třeba se přihlásit. Myslím si, že ať se člověk věnuje čemukoliv a je sám k sobě upřímný a pilný, tak se mu to vrátí. Úspěšný bude, není možné, aby tomu tak nebylo."

Sám Tim autorská čtení organizuje. "Stává se často, že mi lidi napíši, že by chtěli vystoupit a v tu chvíli není problém. Je to v podstatě čtení, na rozdíl od slamu není ta reakce natolik zjevná, protože publikum nezvedá body, ale stejně člověk pozná, jestli se tomu publiku líbil, nebo ne."

A co chystá Tim do budoucna?

"Nevím, jestli bych to měl říkat, ale dobrá. Mám v plánu dát dohromady sborník básníků a básnířek a nejen jich. Sborník poezie minimálně té, o které mám já přehled. Takové sborníky už vycházejí. Pod hlavičkou Hostu, něco dává dohromady Tvar. Vím ale o autorech, kteří jsou přehlíženi, ale neměli by být a tak bych jim chtěl dát prostor. Dát prostor frontmanům punkových kapel, aby zveřejnili texty v rámci sborníku. Přemýšlím o tom, že bych se i v rámci tohoto projektu obrátil na Poitnu," shrnuje Tim svoje plány.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější