čtení knihy

#knižnítipy: Rok 2018 byl plný Veselí, ale i thrilleru, sci-fi a dystopických románů

Vánoce jsou sice za námi, takže nemůžeme radit, co si máte přát pod stromeček. Ale ti, co si dali za novoroční předsevzetí přečíst co nejvíce knih, určitě neopovrhnou pár tipy. Rok 2018 byl na nové knihy, jak české, tak zahraniční, velmi bohatý. Nemohla chybět nová kniha Radky Třeštíkové nebo autorky neapolské tetralogie Eleny Ferrante. Spokojení mohou být ale i milovníci detektivek, sci-fi, thrillerů a dystopických románů.

Radka Třeštíková: Veselí

Úspěch na sebe nenechal u Veselí dlouho čekat. Nejprodávanější česká autorka Radka Třeštíková opět svým lehce ironickým humorem a osobitým stylem předává čtenářům témata z běžného života. Stěžejním motivem jejího v pořadí již čtvrtého románu je návrat. Třiatřicetiletá Eliška se vrací do svého rodného místa, na jižní Moravu. Pro ty, kdo se chtějí zasmát nebo si poplakat, je kniha tím pravým.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Anna Cima: Probudím se na Šibuji

Prvotina mladé japanoložky Anny Cimy Probudím se na Šibuji osloví nejen milovníky japonské kultury. Sedmnáctiletá Jana se vydává na vysněný výlet do Tokia a přeje si, aby se nikdy nemusela vrátit. To má pro ni ovšem nečekané následky: ocitne se uzavřená v magickém kruhu ve čtvrti Šibuja a hledá cestu, jak se vrátit domů. Čtyřiadvacetiletá Jana se zatím doma v Praze se spolužákem snaží překládat povídky málo známého japonského autora Kawašity, který se pro ni stává nejen spisovatelem.

Román o poznávání nových kultur a splněných snech je vhodný i pro méně náročné čtenáře. Je napsán čtivým a hovorovým jazykem, neskrývá ale svou osobitost.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Patrik Hartl: Nejlepší víkend

Před Vánoci se bestsellerem stala novinka Patrika Hartla Nejlepší víkend. Hartl je jedním z velmi oblíbených českých autorů. Nejnovější román je ideální lednovou četbou: hlavní postavy Andrea, Jirka, Dáša, Bert, Markéta a Pavel si totiž na Silvestra dají novoroční předsevzetí, ale nikdo z nich neví, komu jednotlivá předsevzetí patří. Doufají, že se jim v novém roce podaří všechna splnit. Času na to mají koneckonců dost.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Simon Mawer: Pražské jaro

Na podzim loňského roku vyšla také nová kniha Simona Mawera Pražské jaro. Mawerovou inspirací se opět stala československá historie, konkrétně události jara a léta 1968. Dva studenti Oxfordu James Borthwick a Eleanor Pike se vydávají projet stopem Evropu. Dostávají se do Československa, kde právě vládne Dubčekův "socialismus s lidskou tváří". Stávají se ale nechtěnými svědky srpnových událostí.

Kniha obzvláště potěší českého čtenáře. Odehrává se v místech nám velmi známých, studenti v srpnu 1968 prchají pražskými ulicemi a potkávají ruské tanky. Pražské jaro zas a znovu potvrzuje, že Simon Mawer je jedním ze současných mistrů historického románu.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Elena Ferrante: Tíživá láska

Na své si v roce 2018 přišli i milovníci Eleny Ferrante. Autorka neapolské tetralogie napsala v loňském roce nový kousek: Tíživou lásku. Román pojednává o problematickém vztahu italských matek a dcer. Hlavní hrdinka Delia se vrací do Neapole, aby se vypořádala s pozůstalostí po své matce Amalii. Zároveň se snaží rekonstruovat své vzpomínky na dětství. Hlavními motivy románu jsou hledání a nalézání ztracených vztahů.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Haruki Murakami: Komturova smrt

Magický a mystický Haruki Murakami vydal v loňském roce velmi rozsáhlý román Komturova smrt. Bezejmenný vypravěč příběhu a portrétista vytváří obrazy tak, aby se každý líbil sám sobě. Poté ho ale navštíví ho muž bez tváře a chce, aby ho také portrétoval. A opustí ho žena. Následují podivné události a vyvstává klíčová otázka: Jaké je tajemství obrazu Komturova smrt?

Zvláštní a těžko vysvětlitelné situace, pochybnosti, otázky a nejistota jsou Murakamiho parketou. Každý, kdo si libuje v mystice, bude z jeho nového románu jistě nadšený.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

C. J. Tudor: Kříďák

Mysteriózní thriller Kříďák je jednou z nejlépe hodnocených knih roku 2018. Eddie a jeho parta si pomocí křídových obrázků předávají vzkazy. Až do té doby, dokud je křídoví panáčci nedovedou k mrtvému dívčímu tělu rozřezanému na kusy.

Pokud máte rádi Stephena Kinga nebo podobný styl, Kříďáka si určitě nenechte ujít!

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Naomi Alderman: Napětí

Další často omílanou knihou roku 2018 je román na pomezí sci-fi, thrilleru a dystopie Napětí. Dívky mezi 14 a 15 lety získávají schopnost vytvářet elektrickou energii a stávají se tak nebezpečnými. Kniha přináší dystopický model matriarchátu a zabývá se tak otázkami genderových stereotypů a fungování společnosti.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Zajímají vás aktuální knížní novinky? Sledujte nášup inspirace od české bookstagramové scény

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější