Film Univerzity a svoboda

Univerzity a svoboda: Konečně film, který upozorňuje na problémy škol

Situace v tuzemském školství je pro leckoho nepřehledná, což se snaží napravit nový dokument Univerzity a svoboda. Daří se mu to se střídavými výsledky, každopádně ale předkládá důležitá témata našeho vzdělávání.

Do kin vstupuje dokument s možná trochu suchým, přesto trefným názvem Univerzity a svoboda. Od známých dokumentaristů Zuzany Piussi a Víta Janečka přichází další společensky-kritické dílko, po předloňském tepání do premiéra Babiše ve filmu Selský rozum se autorské duo zaměřuje na problém, které vás zajímá nejspíš ještě více - školství. Poslední dekáda byla totiž prolnuta mnoha podivnými aférkami týkajícími se vysokých škol, a tak je rozhodně užitečné nejzásadnější body pro mladou generaci shrnout.

Univerzity a svoboda - trailer | Video: Youtube.com

Pochybný stav univerzit?

Film začal vznikat v roce 2011, kdy tehdejší ministr školství Josef Dobeš začal zastávat velmi nepopulární snahu o zpoplatnění vysokých škol. V tu chvíli vyšli studenti do ulic a o právo (či snad výsadu?) na svobodnou a všem přístupnou možnost nejvyššího vzdělávání angažovaně bojovali. Tématu se tenkrát chopili filmaři a od té doby sledovali vývoj ve školství, který osobně zasáhl i je samotné.

Foto: archiv Univerzity a svoboda

Samotný dokument bezesporu trpí určitými neduhy, jež jsou pro tvorbu Janečka a Piussi už poměrně charakteristické - vyprávění je značně tendenční, upozorňuje pouze na vybrané problémy a to rétorikou, která nedává divákovi příliš prostoru k zaujetí opačného názoru. Pokud si je však člověk těchto nedostatků vědom, může ke snímku přistoupit jako k začátku debaty, náčrtu některých důležitých témat, jež by bylo dobré znát a prodiskutovat. Jaká to třeba jsou?

Témata filmu i společnosti

Významnou kapitolu ve filmu tvoří výpověď Jeffreyho Bealla, kontroverzního amerického akademika, který si před nějakými sedmi lety dokázal znepřátelit velkou část vědecké obce. Začal totiž vytvářet takzvaný Beallův seznam, na němž se objevila pochybná pseudovědecká periodika, nyní známá jako predátorské časopisy. Tyto časopisy mají značně kolísavou vědeckou úroveň, jejich texty obvykle neprocházejí standardním recenzním řízením a klíčovým faktorem pro otisknutí článku je zaplacení vydavateli. Což samozřejmě vede k tragické devalvaci vědeckých poznatků. Beall se seznamu roky věnoval, ale za své konání byl nakonec perzekvován - lobby predátorských časopisů je zjevně silnější, než by se na první pohled zdálo.

Zmínka o Josefu Dobešovi také může odstartovat zamyšlení nad stavem ministrů školství i vzděláním ostatních členů vládního kabinetu. Naposledy společností zavířily nejasnosti kolem údajně plagiátorské diplomové práce ministryně spravedlnosti Taťány Malé, stejně jako devalvace celého vysokoškolského sektoru, k němuž stále více soukromých subjektů přistupuje jako k byznysu. Těžko nevidět, jak tyto společenské změny souvisejí s proměnou myšlení na nejvyšších politických místech.

Foto: archiv Univerzity a svoboda

Filmaře mezi vámi, čtenáři, jistě zaujme i situace na FAMU, kde došlo v posledních letech k řadě výrazných změn. Když před pár lety nastoupil na děkanský post Zdeněk Holý, odstartovaly se změny, proti nimž ostře vystoupil i autor tohoto dokumentu, Vít Janeček. V nezanedbatelné míře se tak film věnuje i tomuto osobnímu příběhu, který zároveň na úrovni jednotlivce popisuje určité fenomény, jež můžeme pozorovat v celém segmentu…

Na závěr ještě musíme doplnit, že ve filmu o stavu školství u nás i v zahraničí promlouvají i režisér Vít Klusák, lingvista Noam Chomsky, expert na vzdělávání Frank Furedi a mnoho dalších. Pokud vás tedy stav našich vysokých škol zajímá, vyrazte do kina a dopřejte si i čas na dostatečnou debatu po skončení projekce; bez ní je totiž snímek poloviční.

V kinech od 16. května.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější