A Plastic Ocean

Vyměňte Deadpoola za dokument - ty nejlepší, které musíte vidět

Ač to spoustě lidí ve vašem okolí nic moc neříká, tak filmová tvorba nejsou jen ty akční bondovky, fantasy superhrdinové nebo detektivní seriály - ale také dokumenty. Snímání a zprostředkování reality. Svědectví důležitých událostí, manifesty i investigativní práce. Mohou změnit vaše chápání světa a nabídnout nové možnosti ke změně.

Natočit dobrý dokumentární snímek je ale často oříšek i pro ty nejzkušenější filmaře. Pravděpodobně, když si rozkliknete svůj profil na Česko-Slovenské filmové databázi (ČSFD) a v rozšířeném hledání zadáte dokumenty, moc vám jich nevyběhne. Přinášíme vám tak tipy na deset dokumentů, které byste si do svého seznamu měli zařadit.

Síla lidskosti - Nicholas Winton

Jeden z nejsilnější dokumentů je snímek Síla lidskosti - Nicholas Winton z česko-slovenské koprodukce. V roce 1939 zachránil Nicholas Winton 669 převážně židovských dětí. Podařilo se mu je přepravit do Velké Británie v době nacistické okupace Československa. O svém činu ale 50 let mlčel.

Filmem provází Joe Schlesinger, reportér z kanadské televize, který je jedním z wintonových zachráněných dětí. Příběhy dětí i vzpomínky samotného Nicholase Wintona s archivními záběry. Tento film získal oprávněně cenu Emmy Award 2002 za nejlepší dokumentární film.

Život v jednom dni

Každý na planetě děláme něco jiného. Ale přeci jen vás někdy na ulici napadne, co asi dělá ta paní, co kolem vás právě prošla? Kam chodí do práce? Má rodinu? Snímek Život v jednom dni je seskládaný z osmdesáti tisíc videí na YouTube, které ukazují události z jednoho dne. A to 24. července 2010. Můžete tak nahlédnout do mnohých životů.

Život v jednom dni - trailer

Pátrání po Sugar Manovi

Hudební, životopisný dokument vypráví neuvěřitelný příběh Rodrigueze. Dva producenti, kteří ho objevili, byli přesvědčeni, že jeho písně mu zajistí pověst největší rockové hvězdy 70. let. To se ale nestalo. Alba, která propadla, a historky o sebevraždě na pódiu. Pirátská kopie jedné z nahrávek se ale dostala do Jihoafrické republiky, kde se stal fenoménem. Snímek sleduje snahu fanoušků zjistit, co se stalo jejich hvězdě. I tenhle film sklidil ocenění, a to v podobě Oscara za nejlepší dokumentární film roku 2013.

Brigitte Bardot: Nepochopená

Francouzský životopisný film o legendární hvězdě. Byla sexuálním symbolem 50. a 60. let dvacátého století. Byla jednou z nejkrásnějších a nejvyhledávanějších hereček na světě. Proslavila se s filmem … a Bůh stvořil ženu. Dnes je známá spíše jako zapálená ochránkyně přírody. Na rozdíl od svých kolegyň se totiž rozhodla odejít do ústraní, aby ji diváci neviděli stárnout.

A Plastic Ocean

Jeden z dokumentů, který vás opravdu zasáhne. Ač je z roku 2016, stále se promítá. Každý rok vyprodukujeme milióny tun odpadu, který končí v oceánech. Záběry na ptáky, kteří umřeli následkem enormního množství plastu v břiše, pláže plné plastu, jsou strašidelné. Je na každém z nás, abychom se po shlédnutí tohohle snímku nad sebou zamysleli.

A Plastic Ocean - celý film (české titulky)

Česká fotka

Dokument Česká fotka - třináct samostatných autorských dokumentů zkoumajících myšlenkovou i žánrovou pestrost české fotky. Snaží se přiblížit fotografii coby uměleckou disciplínu a způsob poznávání světa. Každý díl filmu usiluje o unikátní pohled na téma fotografie.

Hovory s TGM

Film režie Jakuba Červenky o dvou mimořádných mužích založený na dialogu z citátů z knihy i vzájemné korespondence. Celkem trefný snímek k letošním sto letům republiky a skvělé herecké výkony hlavních představitelů.

Hovory s TGM - trailer

Bratři Lumiérové

Jeden z nejlepších dokumentů podle hodnocení uživatelů ČSFD je snímek o francouzských bratrech, kteří patřili mezi zakladatele kinematografie. Filmoví historici vybrali 108 krátkých snímků, které stvořili před více než sto dvaceti lety bratři Louis a Auguste Lumièrové. Snímky jsou dlouhé pouze 50 vteřin, ale nabízejí svědectví o kulturním a technologickém rozvoji na přelomu 19. a 20. století.

Magický hlas rebelky

Nominaci na Českého lva za nejlepší dokumentární film má další hudební snímek. Zpěvačka, signatářka a mluvčí Charty 77 Marta Kubišová dokázala setrvat dvacet let v odporu proti komunistickému režimu. Zpěvaččina píseň Modlitba pro Martu se stala protestsongem okupované země. Film mapuje zpěvaččinu pěveckou kariéru, osobní život, ale i historii Československa v druhé polovině 20. století.

Pozemšťané

Mnoho skutečností je dost často zametáno lidmi pod koberec. Ač násilí obecně považujeme za špatné, pácháme ho dnes a denně. Zvířata jsou ve velkém využívána, mnohdy krutě, pro lidské účely. Filozof Tom Regan řekl po zhlédnutí filmu: "Pro ty, kteří viděli Pozemšťany, už svět nebude nikdy stejný."

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější