reklama
 
okurka

Okurky v plastovém obalu? Nejsou tak velký ekologický průšvih, problém je v lidech

Většina z nás si už nejspíš nepamatuje dobu, kdy se mléko dalo koupit jen ve sklenicích a polysyntetické materiály byly oslavovány jako spása. Dnes je vše jinak. Pro někoho je naprosto normální koupit si balenou vodu, poplastované okurky a pro jistotu to celé ještě vložit do plastové tašky, pro jiné je to jen další krok k ekologické zkáze lidstva. Možná to zní divně, ale některé věci v době plastové (ač to jsou dost možná jen výjimky) dávají smysl. A zrovna okurky jsou dost kontroverzní téma. Jak to s nimi opravdu je? Vážně tolik zatěžují naše prostředí?
reklama

Jablka to zvládnou bez obalu, brambory taky… Proč to tedy ta okurka nezvládne? Kdyby se prodávaly nahaté, obchodníci by ušetřili za obaly a navíc by se neprodukovalo tolik zbytečných plastů. To zní docela logicky, ne? Tak jaký je důvod, že se hadovky pořád prodávají zabalené do platového kabátu?

Životnost okurky

Jak dlouho si myslíte, že průměrná okurka bez obalu vydrží čerstvá a poživatelná? Odpověď vás asi moc nepřekvapí - jsou podle zkušenosti čtyři až pět dní. To není moc lichotivé číslo ve světě, kde až jedna třetina potravin končí v koši, právě z toho důvodu, že se zkazí (mimochodem, ta jedna třetina by nakrmila skoro celou hladovějící planetu).

Jak být eco-friendly? Poradíme, jak na odpadky
life
Jak být eco-friendly? Poradíme, jak na odpadky
24. 7. 2017

Naopak okurka v plastovém kabátku vydrží, podle sdružení ochrany spotřebitelů, průměrně až čtrnáct dní. "V létě jsme testovali prodej okurek hadovek bez plastu, při horkém počasí dochází při teplotním šoku k orosení a rychlému šíření plísně. Hadovka bez obalu také vysychá," popisuje Romana Nýdrle za Makro ve článku pro Idnes.cz.

Čím déle, tím méně

Zní to sice dobře, ale co to znamená pro takového průměrného českého občana? Odpověď asi napadne každého - nemusíme vyhazovat tolik okurek, což ocení zejména peněženka, ale i životní prostředí. Z toho i samozřejmě vyplývá, že jich nemusíme tolik nakupovat a pocit, že je v lednici něco zeleného (ne, jogurt ani sýr se nepočítá) vám vydrží daleko dýl. Takže problém s peněženkou i ledničkou je vyřešený.

Díky tomu všemu je zapotřebí vypěstovat zhruba čtyřikrát méně okurek - farmáři sice teď neskáčou nadšením, ale my bychom měli. Protože buďme upřímní - v jedné té okurce je nacpáno tolik chemických mňamek, že by ani celý oddíl závodních kulturistů na měsíc nestrádal. Navíc při pěstování je potřeba vyhřívat skleníky a to se většinou děje za pomoci fosilních paliv. A nakonec -když se vypěstuje méně okurek, není jich potřeba tolik dovážet. A to nemá za následek nic jiného, než zmenšení uhlíkové stopy.

GMO
life
Bude úroda? Udržitelné zemědělství i GMO potraviny
27. 10. 2018
3 minuty ze zemědělství

Je těžké tvrdit, že je normální, když okurka vydrží čtrnáct dní. Co je ale normální v dnešním konzumní společnosti? Není problém v okurkách v plastu, ale s lidmi. Až se zase příště budete rozčilovat nad ekologickým dopadem balených okurek, raději se zamyslete, jestli je všechno opravdu jenom černé a bílé, a jestli jste dneska zrecyklovali, co se dalo.

Anebo úplně nejlíp - zajděte si k babičce na okurku, kterou hnojil maximálně sousedův Alík. A nezáleží na tom, jak dlouho vydrží, protože na takové domácí okurky jsou i tři dny moc. Nebo skočte na Náplavku, tam taky rostou dobrý. Ale pozor: když už jste u toho bio, ne všechno bio je tak super, jak se může zdát. O tom zase jindy….

reklama

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější