Letní filmová škola - report

Redaktorem na Filmovce. Psaní, vedro a občas i filmy

Stejně jako minulý rok, i letos jsem se na Letní filmové škole v Uherském Hradišti ocitl jako redaktor festivalových novin. Jak takový typický den probíhá a co se dá na oblíbené Filmovce stihnout?

Budíček na devátou vypadá velmi nenásilně, ovšem opak je pravdou. Když člověk musí plnit společenské povinnosti do pozdních nočních hodin, tak je jakékoli vstávání problematické.

Foto: Mojmír Sedláček

Ale nakonec se vždy dáte do kupy a v deset jste připraveni na poradu. Následuje rozdělení nezbytných úkolů a slavnostní start práce. Díky bohu za větráky a relativní chládek redakčního zázemí; v třicetistupňové jihomoravské výhni by jinak přežít nešlo!

Foto: Mojmír Sedláček

Nejnáročnější jsou vždy rozhovory a velké tematické články. Letos jsem zpovídal slavného scenáristu Meira Lubora Dohnala, jehož práce z přelomu 60. a 70. let je nezapomenutelná. Díky ní a pedagogické činnosti na FAMU také dostal Výroční cenu AČFK, která Filmovku pořádá. Promluvil jsem si i s Peterem Schepelernem, dánským odborníkem na tvorbu kontroverzního Larse von Triera. Hostů se tu však objevilo a objevuje mnohem více, třeba režiséři Mike Leigh, Mathieu Pradat, Roland Klick či naše oblíbená Iva Janžurová.

Foto: Mojmír Sedláček

Během dne si člověk filmů moc neužije, ale oblíbeným středobodem programu jsou němé filmy doprovázené živou hudbou. Především elektronický podkres k téměř sto let starým kouskům nečekaně sedí a dodává jim nový rozměr. Pravidelně v půl třetí tak má člověk chuť zanechat práce a pohroužit se do tajů filmové historie…

Foto: Mojmír Sedláček

Jinak se snažím vidět i nějaké ty novinky, ovšem časové možnosti redaktora jsou často nekompromisní. Nejvíce práce je potom večer, když máme většinu textů pohromadě a nastává proces čtení a editování. Občas skončíme o půlnoci, občas už v deset hodin.

Foto: Mojmír Sedláček

Není divu, že odevzdané číslo je potřeba zlehka oslavit! Ale ne zas moc, protože druhý den začínáme zase od začátku…

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější