reklama
 
sladký - ilustrační

Závislost na cukru. Jak z toho ven?

Češi za den zkonzumují dávku cukru o hmotnosti 120 - 140 gramy. To je 2x více než se doporučuje. Trpíme cukrovou závislostí? A jak moc?
reklama

Sacharidy vs. cukry

Hlavním zdrojem našeho energetického počínání ve světě jsou sacharidy. Ty se dělí na dvě základní skupiny - cukry (mají pouze 1 nebo 2 sacharidové jednotky) a sacharidy složené nemající sladkou chuť (jsou tvořené mnoha sacharidovými jednotkami). U cukru je pak ještě podstatnější dělení na cukr přirozený (třeba ovoce) a cukr přidaný (sladkosti, sladké nápoje, atd…).

Češi příliš sladí
Aktuálně.cz
Češi se pomalu zabíjejí cukrem. Spočítejte si vlastní dávku
7. 8. 2015

Mozek na cukru

Cukr dokáže obdobně jako například drogy aktivovat tzv. centrum odměny (kdy dojde k aktivaci mezolimbické dopaminové dráhy a k následnému vyplavení dopaminu, díky kterému děláme něco, co nám bude dělat další a další radost). Čím více se pak sladké potraviny jí a čím více se sladká pití pijou, tím více roste hladina cukru v krvi. Následně se v těle spustí tvorbu inzulínu a přijde energetický výpadek. Hladina cukru klesá a nastávají pocity únavy a hladu. Jediná šance, co s tím, je další sladká léčba. Nebo ne?

Jak z cukru ven?

1. Zbavte se v domě všeho cukru. Prostě to buď všechno snězte (pozor na předávkování). S tím, že je konec. A nebo to věnujte sousedům. Pak si sedněte a rozmyslete si, co půjdete nakoupit.

2. Začněte kvalitně a zdravě snídat. Obecně jezte kvalitně. Tipy můžete najít třeba zde:

3. Vodu! Pijte vodu! A snažte se nepít sladké a ještě sladší nápoje. Nepodléhejte pravidlu jdu na jednu Colu. Jedno se vždycky promění v mnoho litrů. A nejde jen o pivo.

4. Hejbejte se. Zkuste se prostě více hýbat. Schody místo výtahů. Procházka místo tramvaje. Cyklotůra místo auta. Tělo místo strojů.

5. Snažte se spát a získat tak energii jinak než cukrem, kávou a junk jídlem. Takže lidé spěte.

Milujete cukr? Nebo se při každé zmrzlině proklínáte? Dejte vědět na FB.

reklama

Nejčtenější za měsíc

Nejnovější