Hra o trůny, 8. řada

6 nejšílenějších teorií o Hře o trůny. Které by mohly být pravdivé?

První díl nové série legendárního seriálu se nezadržitelně přiblížil, 14. dubna je už za rohem. Taky už se nemůžete dočkat? Jelikož od minulé série uplynul již rok a půl, měli fanoušci mnoho času spřádat nejrůznější teorie a hledat jejich důkazy nejenom v jednotlivých dílech seriálu, ale i knihách a konkrétních příbězích přímo od otce celé ságy George R. R. Martina. Pojďte se s námi podívat na jedny z těch nejbizarnějších, které ale skrývají aspoň trochu (často mnoho) pravdy.

1. Malíček přežil

Jeho smrt jsme viděli v poslední sezóně. Pokusil se rozeštvat sestry Starkovy, tady se však hrubě přepočítal - Arya se Sansou táhly za jeden provaz a po sáhodlouhém výčtu všech jeho zločinů mu Arya podřízla hrdlo. V první chvíli jsme určitě všichni cítili uspokojení, že konečně slizký rádce ochutnal svoji medicínu. Při druhém pohledu to však vypadá příliš lacině. Obvykle výřečný Petyr Baelish najednou ztratil řeč?

Mnoho fanoušků proto spekuluje, že ten, kdo skutečně zemřel, byl Muž bez tváře (Faceless Man), kterého Petyr předem zaplatil. V pátém díle sedmé série ho Arya viděla, jak neznámé služce předává železnou minci, ne nepodobnou té, s jejíž pomocí se Arya dostala do Braavosu.

Foto: HBO

2. Bran a cestování časem

Ohledně Brana a jeho schopnosti cestovat časem se objevilo tolik teorií, že jenom je všechny vypsat by vyšlo na novou knihu. Zmiňme však aspoň ty nejznámější. Bran se mohl snažit zvrátit válku s Bílými chodci postupnými skoky do stále vzdálenější minulosti.

Poprvé se mohl objevit v době Šíleného krále Aeryse Targaryena, kterého se snažil varovat před blížící se hrozbou. Ten však z jeho našeptávání zešílel, což odstartovalo všechny události tak, jak je známe.

Game of Thrones - season 8
life
#GoT: Je to oficiální. Teaser prozrazuje datum premiéry prvního dílu poslední série
15. 1. 2019
2 minuty nového traileru

Další skok mohl provést do doby Pádu Valyrie, kdy mohl pomoci rodu Targaryenů uniknout zkáze celé jejich civilizace, aby se do Západozemí dostali draci, jakožto nejlepší zbraň proti bílým chodcům a jejich armádě nemrtvých.
Existuje také možnost paralely mezi Branem a legendárním Brandonem Stavitelem, jenž nechal vybudovat Zeď. Bran však věděl, že samotná Zeď nebude stačit, maximálně jim získá trochu času. A tak skočil ještě hlouběji do minulosti.

Pokusil se zvrátit stvoření prvního Bílého chodce (White Walker). Co kdyby se to ale pokazilo a místo z neznámého muže by se Noční král stal ze samotného Brana? To by vysvětlovalo nejenom jejich stejné schopnosti, ale také jak byl Noční král Brana schopen sledovat v jeho vizích.

3. Tyrion Lannister není synem Tywina Lannistera

Tato teorie tvrdí, že Tyrion je ve skutečnosti bastard Šíleného krále, který svedl Joanu Lannister, manželku Tywina a matku Jaimeho a Cersei. Nápovědou by měla být poslední slova Tywina před smrtí, kdy doslova prohlásil: "Ty nejsi můj syn."

Game of Thrones - trailer 8. řada
life
#GoT - První oficiální trailer: Připravte se na poslední bitvu mezi životem a smrtí!
6. 3. 2019
3 minuty traileru

Druhým důvodem k zamyšlení je, proč by tak racionální a logicky jednající Tywin natolik pohrdal vlastním, byť postiženým synem. Tato nenávist vůči bastardovi, kterou krotil jenom kvůli hrdosti svého rodu, by najednou dávala mnohem větší smysl. Poslední kapku přidává reakce draků k Tyrionovi. Většinou si neberou s nikým servítky, ale jemu dovolili nejenom přežít, ale dokonce se jich i dotknout. Mohlo by to být krví dračích pánů, která v něm proudí?

4. Jaime zavraždí Cersei

Proroctví, které si královna vyslechla jako mladá od bahenní čarodějnice, se zatím vyplnilo do puntíku. Cersei měla tři děti se zářivě zlatými vlasy, které všechny zemřely dříve než ona. Přišla mladší královna, která hrozí, že ji sesadí z trůnu. Zbývá poslední část věštby, ta však byla pouze v knihách a tvůrci seriálu ji vynechali.

Cersei zemře rukou Valoncara, v překladu mladšího bratra. A Jaime je z dvojčat ten mladši. Po posledním vývoji, kdy ji opustil a vydal se na sever pomoct bránit lidstvo, bychom se nemohli divit, kdyby zabil i ji v zájmu lidstva. Už to přeci jednou udělal, když zabil Šíleného krále a zabránil vypálení celého Králova přístaviště. Co kdyby byla situace podobná?

Foto: Helen Sloan/HBO

Kompletně jiný tón by scéně dodalo, kdyby si po vraždě své milované sestry sundal obličej a objevila se Arya Stark, která by si tak odškrtla poslední jméno na svém seznamu. Dávalo by to smysl, protože proniknout k Cersei, která je těžce střežená srdci Rudé bašty, nebude snadné.

The Order - Official Trailer
life
Netflix a HBO GO: Březnové novinky mezi streamovacími službami
14. 3. 2019
3 minuty trailerů

5. Bílí chodci zvítězí

Šokující úvaha, i když? Stylu George R. R. Martina by to naprosto odpovídalo. Naši hrdinové čelí neporazitelné armádě nemrtvých, která s každým střetem pouze nabývá rozměrů. Podařilo se jim získat i draka a svrhnout Zeď. Naděje na vítězství je tedy téměř nulová. Bílí chodci by se tak mohli prohnat kontinentem a nechat po sobě jenom zkázu a věčnou zimu.

6. Jon Snow obětuje Daenerys

Teorie související s proroctvím o Azor Ahaiovi, zachránci lidstva, který zažene věčnou temnotu. Ano, to je to proroctví, které stále dokola opakuje rudá kněžka Melisandra. Původní Azor Ahai vládnul magickým mečem Lightbringrem, který ale své schopnosti získal až poté, co jím proklál srdce své pravé lásky Nissy Nissy. Bude tedy Jon muset v rámci poražení Bílých chodců zabít Daenerys? Nikdo nevíme, ale tento bittersweet ending by určitě zlomil srdce nás všech.

Která z těchto teorií vás nejvíce zaujala a naopak, která se podle vás nejspíš vyplní?

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější