Festival NA HLAVU

Festival Na hlavu: O spojení filmů a psychiatrie s Cyrilem Höschlem

Už potřetí se uskuteční festival Na hlavu, zaměřený na filmy s psychologickou tematikou. Dojde i na přednášky a všichni si budeme klást otázku, jak to s chorobami ve společnosti vlastně je.

"Pohledy na duševní zdraví či nemoci z různých stran: lékařů, psychologů, filmových tvůrců a v neposlední řadě těch, kdo sami duševní poruchou trpěli nebo trpí a mohou o tom podat autentické svědectví," řekl nám profesor Cyril Höschl, ředitel Národního ústavu duševního zdraví. Právě ten totiž organizuje třetí ročník filmového festivalu Na hlavu, zaměřeného na destigmatizaci pacientů s psychickými poruchami.

deprese
life
Mladí a nemocní: Co nám dělá v hlavě nepořádek
13. 11. 2018
3 minuty o psychických problémech

Hrozba stigmatu

"Stigma některých duševních poruch se v poslední době citelně zmenšilo (kde kdo má ‘depku’ a nestydí se o ní mluvit), u jiných přetrvává, zejména u schizofrenie a psychóz obecně; do určité míry i u demencí, částečně stále ještě u bipolární poruchy. Destigmatizace je nekonečný proces a zřejmě nikdy nebude dostatečná natolik, aby v očích veřejnosti byly duševní poruchy vnímány stejně jako tělesné," dodal.

Přitom právě mezi mladými lidmi je potenciál, aby se na rozličné problémy dívali očima bez předsudků. Proto mají akce jako festival Na hlavu smysl: atraktivní formou se člověk může něco dozvědět a zároveň trochu upravit svůj názor na složitá témata. Co konkrétně nás čeká letos?

Obě strany barikády

Filmovými vrcholy bude vztahové drama o rizicích psychiatrie s názvem Vedlejší účinky. Tuzemské Úsměvy smutných mužů zase pojednávají o pacientech protialkoholní léčby, jejichž osudy jsou leckdy na hraně. Hasta la vista! zase představí trojici handicapovaných mladíků, kteří se vydávají na dlouhou cestu za ztrátou panictví ve specializovaném vykřičeném domě. Tyto i další snímky pak spojuje humanitní poselství o síle lidské osobnosti.

Hasta la vista! - trailer

A dostane se i na odborné přednášky. Sám profesor Höschl se zamyslí nad věčným sporem dědičnosti versus prostředí, herec Martin Myšička bude rokovat o mýtech duševního zdraví ve filmu a dostane se i na řadu témat o těch, jimž většinová společnost nepřeje. Diskutovat nepřijdou jen lékaři a odborníci, nýbrž i samotní klienti a pacienti, dozvíme se tak pohledy obou stran.

Informovanost mladých lidí o duševních poruchách se sice zlepšuje, ale dostatečná určitě není, jak profesor Höschl ještě doplnil. Pokud se chcete na této důležité proměně myšlení podílet, zastavte se v pražské Městské knihovně od čtvrtka 31. ledna do neděle 2. února.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější