Foxtrot - film

Kinovýhled na duben: Zpátky na zem i do vesmíru

Tak, máme na pár měsíců zase klid. Klid od oscarového šílenství, které nás od podzimu provázelo. Můžeme si v klidu užívat příjemné jarní popcornovky, mezi nimiž je i jeden z nejočekávanějších filmů roku.

Jasný vítěz

Ano, nemám na mysli samozřejmě nic jiného než třetí díl Avengers s podtitulem Infinity War. Poslední dubnový čtvrtek se fanoušci komiksovek dočkají události, na kterou čekali několik let. Linky staré gardy pod vedením Kapitána Ameriky a Iron Mana se spojí téměř se vším, co v poslední dekádě Marvelu fungovalo. Vedle Thora, Hulka i nové megastar Black Panthera se objeví dokonce i Strážci Galaxie a několik zatím příliš nepropraných figur jako Doctor Strange. Zní to jako obrovský zmatek a přesně tak to také bude vypadat - největší množství hrdinů, jaké dosud filmový svět poznal, se spojí v boji proti mocnému Thanosovi a nikdo nepochybuje o tom, že se dočkáme velkolepé jízdy. Kvůli hláškám a nabité akci v ní nejspíš nebude místo na přehršel příběhu, ale vem to čert; bombastičtější zábavu během roku asi jen tak neuvidíme…

Odvrácená strana Ameriky

Se zmíněným koncem oscarové sezóny se pojí i nadílka zámořských filmů, které takto vysoké ambice nemají. Přesto mohou skýtat zajímavou podívanou. To se týká třeba černé komedie Gringo, v níž se těšíme na další výkon Charlize Theron. Žijící legenda Steve Buscemi zase vévodí sympatickému obsazení historické komedie Ztratili jsme Stalina - a nejspíš si domyslíte, o co tam půjde. Třetí část populární německé série Fakjů pane učiteli bude zase lákat na pořádně drsný humor. Souboj pohlaví láká na skutečnou událost ze 70. let, důležitou pro další vývoj feminismu, stejně jako na výkony Emmy Stone a Steva Carrella. 

A na závěr ještě jeden výplach - po nedávném úspěchu nového Jumanji se vrací Dwayne Johnson v dalším akčním dobrodružství. Ve snímku Rampage bude jako hrdinný vědec zkoumat, co genetické experimenty provedly nejen s jeho oblíbenou gorilou, ale i spoustou dalších zvířat. Pokud si nevyberete z nabídky chytřejších filmů, o kterých v tomhle článku tolik píšu, a radši si před Avengers dopřejete nějaký popcornový výplach, The Rock vás asi zase jednou uspokojí.

…a tradiční evropské umění

A i fanoušci evropské tvorby se dočkají. Hudební biografie Nico, 1988 představí poslední roky kariéry i života podceňované zpěvačky, která se po úspěchu v 60. letech s warholovskými The Velvet Underground už nikdy tak vysoko nedostala, což si samozřejmě vybralo svou daň.

Chválené izraelské drama Foxtrot bylo oceněno na festivalu v Benátkách a jeho protiválečné vyznění zarezonuje v každém divákovi, zvědavém na reflexi aktuálního dění na Blízkém východě. Finské uchopení slavného road-movie Thelma a Louise se jmenuje Miami a o silné ženské hrdinky nebude mít nouzi. A už loni v Karlových Varech proklínaná i milovaná Janička konečně rozvíří kontroverze i v běžných kinech.

Prapor české tvorby vedle dokumentů Batalives a Bufo Alvarius ponese především snímek Do větru, takzvaná boat-movie o triu mladých lidí, kteří na plachetnici ve Středozemním moři poznávají svět i sami sebe. A také romantický thriller Hastrman, který už z názvu dává najevo určité pohádkové motivy.

Jinak však můžeme hovořit o volnějším měsíci, který není tak nabit očekávanými kousky, ověnčenými oscarovým či festivalovým hypem. Díky tomu v nabídce nalezneme spoustu menších kousků, jež se teď těžko hodnotí - ale určitě se mezi nimi skrývají i perly. Takže se nebojte prozkoumávat na vlastní pěst!

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější