Mary Poppins se vrací - trailer

Kinovýhled na prosinec: Rock, komiksy i návrat chůvy

Poslední letošní kinovýhled se zaměří na měsíc, který je z hlediska množství premiér nejchudší. To však neznamená, že mezi sháněním dárků nemá smysl vyrazit do kina...

Netradiční advent

Při pohledu na soupis prosincových filmových premiér si člověk povšimne několika zvláštních vzorců. Zaprvé se ve speciálních projekcích objeví slavné koncerty rockových legend The Doors a Black Sabbath, což rozhodně nejsou předvánoční klasiky! V případě psychedelické šedesátkové legendy se jedná o slavný koncert z Hollywood Bowl z roku 1968, který byl na poměry kapely sice ještě krotký, přesto je halucinogenní původ mnohých pohledů Jima Morrisona jasný.

Jiná je situace s Black Sabbath, kteří loni po téměř půlstoletí oficiálně ukončili existenci, a to velmi stylově. Součástá rozlučkového turné tehdy byla i Praha a Ozzy Osbourne fanouškům heavy metalu rázně ukázal, že staré železo umí stále dobře kout. Koncertní loučení tak zachycuje dokument The End of The End bezesporu stylově.

Kdo se postará o popcorn?

Zadruhé poněkud ustoupily velké hity především z vesmíru Hvězdných válek, kterým od obnovení ságy z předaleké galaxie tento termín patřil. Příznivci odlehčené tvorby se proto budou muset spokojit s další komerční jistotou posledních let - komiksy. Během prosince přijdou hned tři. Animovaný pokus o trochu jiného Spider-Mana bude hlavně pro fajnšmekry, Bumblebee navazuje na už trochu vyčpělou sérii Transformers, ale nejvíce jsme zvědavi na Aquamana. Komiksová stáj DC by po problémech s Batman vs. Superman i Ligou spravedlnosti potřebovala funkční hit a dobrodružství mocného vodníka v podání Jasona Momoi by toto zadání mohlo splnit. Uvidíme 13. prosince.

Aquaman (trailer)

Chůva s penězi

Nejočekávanějším komerčním trhákem je však oprášení zámořské pohádkové klasiky. Mary Poppins se vrací představuje hrdinku ze slavného, více než půlstoletí starého muzikálu. Ten se ve Spojených státech těší takové popularitě, že nemůže být pochyb o tom, že ještě před příchodem Ježíška (respektive Santy) zboří návrat milé létající chůvy žebříčky tržeb. Podaří se momentálně velmi populární Emily Blunt nahradit legendární Julii Andrews v hlavní roli? Zjistíme 20. prosince.

Mary Poppins se vrací (trailer)

Umělecký závěr

Samozřejmě se dočkáme i několika dalších pohádek, hororů a zapomenutelných komedií, avšak minimálně jeden kus by měl zaujmout i náročnější diváky. Roma je osobní zpovědí věčného experimentátora Alfonso Cuaróna, který má za sebou hity jako Potomci lidí či Gravitace. Každý jeho projekt je unikátní událostí a černobílé drama o vyrůstání v Mexiku v 70. letech zatím vypadá komorněji, ale velmi kvalitně. Což potvrzují i nadšené zahraniční recenze a oscarové tahanice tak možná dostanou nečekaného černého koně. Od 14. prosince film uvidíte na Netflixu, objevit by se měl i v omezené distribuci v běžných kinech.

Roma (trailer)

Takže Vánoce budou letos kvalitní!

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější