Ig award upraveno

Ig Nobelovy ceny předány AKA 10 ocenění za ty nejšílenější a těžko uvěřitelné výzkumy

Kromě klasické Nobelovky se ve vědeckém světě rozdávají i Ig Nobelovy ceny. Narozdíl od ocenění ověnčeného tučným finančním obnosem a úctou akademiků, se Ig nobelovky předávají za zdánlivě bizarní až “směšný" výzkum, který ale svou podstatou dokáže rozproudit šedé buňky mozkové. Seznam oceněných pro rok 2019 je tak plný těžko uvěřitelných výzkumů.

Cena v oboru medicína

Silvano Gallus dostal Ig cenu za dlouholetou výzkumnou činnost a shromažďování důkazů o pozitivních účincích pizzy na zdraví člověka (mimo jiné zkoumá, i jaké účinky má jezení pizzy na výskyt nemocí). Italský výzkum nicméně prokázal, že pizza je zdravá jen tehdy, pokud se vyrábí a konzumuje v Itálii.

Cena v oboru vzdělávání mediků

Ta putuje do USA do rukou Karen Pryor a Therese McKeon za využití jednoduché techniky výcviku zvířat (přes tzv. clicker) při výuce chirurgů na ortopedii. Zmáčkneš, úkon, zmáčkneš, úkon a výsledky se dostaví samy. Výsledná studie ukazuje, že díky metodě trénování zvířat jsou chirurgové při operacích o něco pečlivější.  

Cena v oboru biologie 

Mrtvý šváb versus šváb živý? A jak se budou švábi chovat, pokud je zmagnetizujeme? Z části "posmrtný" švábí výzkum odhalil, že mrtví švábi se odmagnetizují mnohem dříve než živí. Ig cena za biologii tak putuje mezinárodnímu týmu hned z několika zemí světa.

GoPro na penis uvodni
life
Páteční bizár: GoPro pro penis. Podívejte se na svět z jiného úhlu!
13. 9. 2019
1 genitální minuta

Cena v oboru anatomie

V oboru anatomie míří ocenění do Francie za vskutku "bizarní", ale o to důležitější výzkum. Francouzští vědci totiž zkoumali rozdílnou teplotu levých a pravých varlat na oblečených a nahých pošťácích. Hypotéza se potvrdila a můžeme tak říci, že mezi varlaty skutečně panuje rozdílná teplota.

Cena v oboru chemie

Japonsko má rovněž svého výherního zástupce. Tým vědců se rozhodl zjistit kolik slin za den je schopno vyprodukovat pětileté dítě a jak množství i produkci slin ovlivňují různé potraviny. 

Cena v oboru inženýrství 

I Irán to dotáhl na Ig cenu. Iman Farahbakhsh si odnáší ocenění za vynález stroje na přebalování dětí (ano, stroj na přebalování dětí, který vypadá jako myčka). Pokud jste náhodou  rodiče v očekávání, měli byste zbystřit. Iman je totiž hrdým držitelem patentu v USA.

Modelky_uvodni
life
11 otázek, které jsme za vás položili profesionální modelce
5. 9. 2019
na 2 minuty na mole

Cena v oboru ekonomie

Každý miluje peníze, nebo je má alespoň rád, nebo je prostě používá. Vědci z Turecka, Nizozemska a Německa přišli s netradiční výzkumnou otázkou - které bankovky přenášejí nejlépe bakterie typu Staphylococcus aureus a Escherichia coli? Nechtěným "vítězem" se staly bankovky rumunské. Takže bacha na ně…

Cena v oboru světový mír 

Milujete škrabkání? A co teprve když vás něco svědí! Mezinárodní výzkumný tým se rozhodl, že se pokusí změřit příjemnost škrábání při svědění. Výsledek? Nejlepší je škrábání předloktí. 

Cena v oboru psychologie

Taky rádi ožužláváte propisky? Koušete do nich, až inkoust stříká? Fritz Strack z Německa provedl výzkum, který potvrzuje, že žužlání/držení propisky v puse způsobuje dobrou náladu, protože aktivuje mimické svaly, které tělo využívá při smíchu. #takzezuzlejte

Studytubeři
work
Studytubeři: pojďte se s námi učit, protože je to lepší než gaming!
7. 2. 2021
2 youtubové minuty

Cena v oboru fyzika

Mezinárodní tým vědců a vědkyň získal cenu za fyziku za výzkum vombatích extrementů. Otázka zněla proč vlastně vombati vylučují trus v podobě "krychliček" a jak to (sakra!) dělají? Odpověď vědců byla jednoznačná - pomoci elastických střev, které exkrement dokáží vytvarovat.

P.S. Publikace výzkumů jsou přímo uvedeny na oficiální stránce Ig cen.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější