Mame na víc

Máme na víc: Reálný obrázek prezidentské kampaně, nebo vyumělkované chytračení?

Neúspěšný kandidát na prezidenta Michal Horáček se dočkal vylíčení svého úsilí od talentovaného Robina Kvapila. Jenže stačí to na povedený dokument?

Téměř přesně rok po prezidentských volbách se do kin dostává celovečerní dokumentární reportáž ze zákulisí volební kampaně Michala Horáčka. Ten byl sice prvním ohlášeným kandidátem, nakonec však i navzdory řadě sympatizantů skončil v poli poražených. Součástí jeho týmu byl i filmař Robin Kvapil, který spojil užitečné s užitečným a natočil o tom film.

Nadějný filmař?

Kvapil zaujal před více než rokem obskurním pseudodokumentem Všechno bude fajn. Ódu na Brno spojil s bizarním humorem a neotřelou společenskou kritikou. Jednalo se o jeden z nejvýraznějších autorských počinů a katapultoval očekávání od Kvapilových dalších děl poměrně vysoko.

Vedle filmařské tvorby se Kvapil zapojil do Horáčkovy kampaně jako mediální poradce a právě tato dvojjakost je na filmu až příliš vidět. Kvapil je většinu času v obrazu, komentuje dění a navíc je i strůjcem mnoha situací. Zjevně se tak nejedná o nezaujatého dokumentaristu, nýbrž místo toho o sebepropagaci mladého talentu.

Máme na víc (ukázka z filmu)

Politika jako prostředek

Což do určité míry nemusí být problém, ale je potřeba k novince nepřistupovat jako k politickému dokumentu, který vypovídá o určitých společenských problémech; namísto toho se na film Máme na víc můžeme dívat jako na zábavnou hříčku pražsko-brněnské kavárny vycházející z reálných kulis.

Ty jsou přitom velmi vděčné, neboť v minulosti byly autorsky výrazné pokusy o proniknutí do naší politické scény oblíbené a zajímavé. To se daří i v případě tohoto velmi subjektivního pohledu na tvorbu kampaně Michala Horáčka, kde se přece jen dozvíme i určité reálie toho, jak probíhá tvorba mediální image či programového vymezení kandidáta. Ale zlomový manuál politického marketingu opravdu nečekejte.

A věděli jste ale, že filmový plakát k filmu je z ruky TMBK neboli Tomáš Břínek, přední český internetový vtipálek?

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější