Oscars 2019 - Rami Malek

Oscar 2019: Queeni, sociální dramata a poklidná profesionalita

Tradiční noční maraton je u konce a my konečně víme, kdo podle zámořských odborníků loni na filmovém nebi zářil nejvýrazněji.

Takže, jednou po druhém: nejdřív si prosvištíme výsledky a až po nich se podíváme na to, čím bylo letošní předávání zajímavé. Nejprestižnější sošku za nejlepší film si odneslo sociální drama Zelená kniha, které bude brzy i v našich kinech. To získalo ještě další dvě ceny, totiž za herce ve vedlejší roli (charismatický Mahershala Ali, který vyhrál už předloni díky dramatu Moonlight) a originální scénář, na němž se podílel i režisér Peter Farrelly. Ten, který se svým bratrem Bobbym natočil komedie jako Blbý a blbější nebo Něco na té Mary je. Inu, po šedesátce docela nečekaný kariérní skok.

John Lewis a Amandla Stenberg představují film Zelená kniha

Tři ceny dostala i favorizovaná Roma, výrazné dílo opět z ranku sociálního dramatu. Vizuální génius Alfonso Cuarón si všechny tři sošky uzmul pro sebe, neboť jeho film byl oceněn za režii, kameru a zahraniční snímek. Tyhle dva filmy byste z letošní oscarové nadílky určitě neměli minout, uměleckou výpověď z Mexika 70. let si můžete už dva měsíce pustit i doma na Netflixu.

Diego Luna a José Andrés představují film Roma

Trio cen za vedlejší kategorie jako výprava, kostýmy a překvapivě i soundtrack si odnesl komiksový Black Panther, čímž dali akademici jasně najevo, že se nehodlají soustředit jen na filmy pro náročné diváky. A překvapivě hned čtveřici cen a tím pádem i post nejúspěšnějšího fláku získal divácký hit Bohemian Rhapsody. Konkrétně za střih, střih zvuku, mix zvuku a herce.

Jasného vítěze tedy letošní klání nemá a čtveřice snímků si rozdělila většinu cen. To může mrzet především bizarní historické drama Favoritka, které šlo do boje s deseti nominacemi, nakonec však proměnilo jen jednu. Akademie se tedy do žádných kontroverzí nepouštěla a ceny rozdělila v podstatě pokojně. Proč?

Bez citečků ani ránu

Tradiční přehled nominovaných písní ovládli Lady Gaga a Bradley Cooper, kteří si střihli srdceryvnou hitovku Shallow jen chvilku před tím, než za ni dostali očekávaného Oscara. Na vyloženě emotivní momenty však bylo letošní předávání poměrně skromné a nejvýrazněji se v tomhle ohledu zapsala většina méně známých filmařů - oceněných za kraťasy nebo dokumenty. Tito často ještě poloamatéři si totiž svých patnáct sekund slávy na nejluxusnějším světovém pódiu užívali zplna hrdla.

Čest výjimkám jako nejlepší herečce Olivii Colman z filmu Favoritka a jejímu kolegovi Rami Malekovi, kterého jste (stejně jako milion tuzemských diváků) nejspíš viděli jako Freddieho Mercuryho v Bohemian Rhapsody.

Rami Malek si odnáší sošku pro nejlepší mužský herecký výkon

Nalézání klidu

A jak vlastně probíhalo samotné předávání? Na úvod zahráli Queen v aktuálním složení s Adamem Lambertem a nastavili tak tón celého večera: poklidný, umírněný, profesionální. Přestože na první politický výstřel proti Trumpovi si museli diváci počkat pouhých pár desítek sekund, ve srovnání s předchozími ročníky přenos probíhal výrazně jemněji.

Oscar
life
Oscar 2019: Filmové ceny vrší jeden skandál na druhý, vedení Akademie to má na salámu
22. 2. 2019
3 minuty o filmových cenách

Jako snad každý rok, i letos se totiž kolem Oscarů odehrálo několik kauz, které měly dohru až v samotném přenosu. Nakonec se však do vysílání probojovaly všechny předávané ceny, což dlouho nebylo úplně jisté. Plánované zkracování tak postihlo všelijaké retrospektivy, koláže a další zábavný program, takže se věrní diváci dočkali vlastně opravdu "jen" předávání cen. I díky tomu se přenos roztáhl pouze na něco málo přes tři hodiny, což je oproti téměř čtyřhodinovým eposům z posledních let přece jen pokrok.

Oscars 2019 - In Memoriam

Dalším propíraným tématem byla absence moderátora, k níž se vedení programu odhodlalo po trablech s momentálně až příliš nevhodnými tweety komika Kevina Harta (přestože dekádu starými). Předávající jednotlivých kategorií se sice jakžtakž odmoderovali sami, ovšem společně s chybějícími medailonky a kolážemi večeru chyběl jednotící prvek.

Diváci, kteří chtěli show, se tak žádné zábavy pro masy nedočkali - místo toho dostali jen zvládnuté předávání cen bez jakýchkoli faux pas; což je, přiznejme si, na poměry Oscarů v posledních letech také docela výkon.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější