reklama
 
kariéra
poweredbyexperts

Zero waste styl práce. Šéfem může být každý člen týmu

Čím větší společnost, tím větší rigidita. Nad šéfem je nad-šéf, mega-šéfová a giga-šéf a schválit nákup kancelářských spon trvá měsíc, alias vítejte ve standardním korporátu. Ani samotné firmy už ale naštěstí tahle jejich zažitá zkostnatělost moc nebaví. Důkazem je práce Kathariny Benterbusch, která se podílí na přechodu české centrály ING banky na tzv. agilní způsob práce.
reklama

Katharino, o co při tomhle stylu práce vlastně jde?

Já ráda říkám, že pracovat agilně v podstatě znamená shromáždit na jednom místě ty správné lidi a nechat je rozhodovat.

Jak to funguje v praxi?

Jednotlivé týmy mají každý své vlastní projekty i zodpovědnost, a nemusejí tak čekat na nadřízeného, který rozhodne za ně. To ve finále posiluje jejich důležitost ve struktuře firmy i možnost firmy rychle a pružně uvádět na trh nové produkty, což je zase žádoucí pro klienta.

Co je podle tebe největší přínos takového pracovního schématu?

Že je vlastně zero waste, nevzniká při něm nic navíc, jen to, co je skutečně potřeba. Týmy samy rozhodují, samy své rozhodnutí implementují, a to jim umožňuje pracovat rychle a efektivně. Mohou také zkoušet nové věci a získávat od klientů okamžitý feedback, takže vznikají jen produkty, o které zákazník opravdu stojí.

Katharina Benterbusch

Katharina pracuje v ING Bank jako tzv. Tribe Lead for Lending Products and Insurance a na starosti má tým odborníků na půjčky, hypotéky a ostatní produkty. Kromě toho se aktivně podílí na přechodu banky k agilnímu stylu práce, který je efektivnější, rychlejší a lépe reaguje na potřeby trhu. Protože je ING v Česku pořád ještě relativně malá - pracuje tu zhruba 350 lidí - může si dovolit vzít věci dost od podlahy a vymyslet spoustu zajímavých produktů s reálným potenciálem.

Takže pokud vás bankovnictví zajímá, mrkněte na ingbank.jobs.cz.

Je někdo, komu takový styl práce nevyhovuje?

Každá změna potřebuje čas, než si na ni všichni zvyknou a zjistí, že pro ně může být přínosem. Hlavně asi pro členy managementu může být ze začátku složitější zvyknout si na to, že se jejich role mění a že už nejsou při rozhodování tou nejvyšší autoritou, ale naopak je jejich největší výzvou zajistit, aby se k jednomu stolu dostali skutečně ti nejlepší lidé tak, aby mohli dělat ta nejlepší rozhodnutí.

A to se teď děje v Praze?

Ano, ING má v Praze v porovnání s Německem nebo Holandskem, kde jsem pracovala dříve, poměrně malou a mladou pobočku. Můžeme tu vymýšlet zcela nové produkty, a vlastně postavit celou banku od základů znovu tak, aby zdejším klientům co nejvíc vyhovovala. Je to výborná příležitost, jak pracovat kreativně, a to mě hodně motivuje.

Je právě to důvodem, proč ses rozhodla pracovat tady a ne v Německu, odkud pocházíš?

Přesně tak. Občas si samozřejmě říkám, že pracovat doma by možná bylo o dost jednodušší, ale věřím, že pokud chcete růst jako osobnost, musíte vystoupit ze své komfortní zóny. Pracovat v Česku mi umožňuje naučit se víc o místních zákaznících i dalších zainteresovaných stranách a reálně se podílet na tvorbě něčeho, co zákazníci rádi využívají. V tak velké organizaci, jako je ING, by pro mě bylo v Německu hodně složité mít takto reálný dopad. V Praze je společnost menší, a příležitostí je tu proto víc.

Jak ses do Prahy vlastně dostala?

Skrze ING International Talent Program, což je trainee program, který nabízí možnost specializace na IT, obchod nebo třeba finance. Jeho součástí jsou rotace v rámci zvolené části banky tak, aby si trainee mohl co nejvíc vyzkoušet a lépe pochopil, jak banka funguje. Hodně se při programu učíte, obklopeni jste přitom spoustou vrstevníků z různých zemí, máte mentora, který na váš progres dohlíží, a půl roku navíc strávíte v zahraničí - ať už v Holandsku, Itálii nebo třeba Austrálii. Určitě je to výborný začátek, jak do firmy skutečně proniknout.

reklama

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější