Jeden svět 2019

Okamurovo soukromí a Rekonstrukce Utøyi: 7 tipů z programu festivalu Jeden svět

Bezpečná blízkost. Tak zní téma letošního, už jedenáctého ročníku filmového festivalu Jeden svět, který proběhne mezi 6. a 10. březnem v Praze a následně obrazí dalších 35 českých měst.

Hledání, vymezování, ale třeba i skrývání identity a různé podoby, které může taková identita ve 21. století mít - tím se zabývají snímky zařazené do programu jedenáctého ročníku festivalu filmových dokumentů Jeden svět. V jeho rámci bude možné zhlédnout řadu počinů, letos ale nejvíce vyčnívá sedmero dokumentů, které spojuje jedna věc - rozhodně byste je měli vidět.

dokumenty - koláž
life
Vyměňte Deadpoola za dokument - ty nejlepší, které musíte vidět
23. 11. 2018
3 minuty tipů na dokumenty

Jedním z hlavních taháků a nejvýraznějším zástupcem České soutěže jsou bezpochyby Bratři Okamurovi režiséra Filipa Remundy. Nahlédneme za oponu vztahu tria sourozenců, kteří by nemohli být rozdílnější; na jedná straně stojí Tomio předseda populistické SPD a bizarní postavička české politické scény, na straně druhé Hayato, muž pevné katolické víry a klidného, intelektuálního projevu. A mezi nimi se diplomaticky plácá zcestovalý architekt Osamu. Kontroverzní česká rodinka, které se chce tzv. do kuchyně podívat řada Čechů - premiéra v pražském Světozoru je už před začátkem festivalu téměř vyprodaná. Objevit by se na ní měl i nejznámější z bratří - co na výsledný snímek řekne, to můžeme jen napjatě očekávat. Doufejme ale, že o tom pak natočí jedno ze svých skvělých videí…

Z úplně jiného soudku je na city přímo útočící Rekonstrukce Utøyi. Dokument, který vizuálně připomíná Trierův Dogville, ve spolupráci s přeživšími utøyského masakru rekonstruuje brutální vraždění Anderse Breivika. Tenhle film se zřejmě zakousne a nepustí.

Rodinná pouta

Identitu si začínáme utvářet už v dětství, v době, kdy nás hodně ovlivňuje naše okolí, rodiče, učitelé, přátelé. S touto myšlenkou pracují hned tři filmy z programu Jednoho světa, které si nesmíte nechat ujít. Bohové z Molenbeeku, snímek, který na festival přijede osobně uvést režisérka Reetta Huhtanen, vypráví příběh tří nerozlučných kamarádů, sousedů z bruselské čtvrti Molenbeek. Každý pochází z jiného prostředí, ale pojí je přátelské pouto, a tak společně hledají odpovědi na otázky týkající se islámu, křesťanství a víry v toho správného boha. Pak ale vše přeruší teroristické útoky, které byly připravovány právě v Molenbeeku.

Jeden svět 2019

Identita, bezpečí a jistota. Co nás vlastně spojuje? Odpovědi na tuto otázku se pokusí najít 21. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se koná od 6. do 17. března v Praze a poté pokračuje v dalších 35 městech po celé České republice.

Která místa se do letošního ročníku zapojila a co byste si rozhodně neměli nechat ujít?

Chcete-li něco klidnějšího, pak byste měli zajít na oddechovku Nebuď pičus, která vysvětluje jen zdánlivě banální vztah dvou bratrů z amerického předměstí. Za investici času a peněz za vstupenku stojí i na Oscara nominovaný počin Nerovná jízda, který zachycuje nelehké dospívání tří skejťáků v oblasti Rezavého pásu na americkém severovýchodě.

Amnesty International - Guligein Tashimaimaiti
life
Velký bratr už není jen fikce. Seznamte se s vězněnou ujgurskou studentkou Guligeinou
18. 2. 2019
3 minuty příběhu

Princové z Ghany

Zajímavý námět, který byl doposud inspirací především pro tvůrce komediálních filmů a seriálů, přináší dokument belgického režiséra Bena Asamoaha Sakawa. Tvůrce se zaměřil na fenomén falešných afrických "princů", v tomto konkrétním případě se jedná o mladé Ghaňany, kteří skrze nepravé identity a podvodné maily tahají peníze z důvěřivých boháčů západního světa a z výdělku pak živí celé své rodiny. Do tipů ještě přihodíme portrét mladé dámy, o které jste už rozhodně slyšeli a pokud ne, je čas to napravit. Dokument Na jejích bedrech líčí životní příběh letošní laurátky Nobelovy ceny za mír Nadii Murad, která byla v roce 2014 unesena a tři měsíce držena v zajetí Islámským státem. Snímek je výjimečný tím, že zachycuje hrůzy války, aniž by z vás zbytečně ždímal city pomocí prvoplánových záběrů na plačící děti v rozbombardovaných troskách syrských měst.

Pražské projekce jednotlivých filmů budou probíhat na několika místech. Do festivalu Jeden svět jsou zapojena kina Evald, Světozor, Atlas i letenské Bio Oko, ale také galerie Dox nebo Experimentální prostor NoD. Detailní informace najdete na webu festivalu, případně v infostánku v pasáži Lucerna.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější