Kinovýhled na leden

Kinovýhled na leden: nože, nacisti i gentlemani. A Zdeněk Troška

Nový rok je tady a s ním i filmová nadílka, opět pomalu směřující k oscarovým oceněním. Které očekávané hity se už stačily probojovat do naší distribuce?

Dvě očekávané oscarovky

Rian Johnson si sice nadělal mnoho nepřátel s osmou epizodou Hvězdných válek, avšak mezi nejtalentovanější tvůrce Hollywoodu stále patří - a podle zámořských ohlasů to dokazuje i v krimi komedii Na nože. V ní uvidíme detektiva Daniela Craiga, kterak bude vyšetřovat záhadnou vraždu v hvězdně obsazené rodině - mezi podezřelými jsou Chris Evans, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis a další. A podle všeho to bude výborná zábava. Uvidíme už 9. ledna.

Video: Youtube.com

Naopak až na samém konci měsíce se představí další film chválený v zámoří. Malé ženy sází nejen na Emmu Watson, Saoirse Ronan či třeba Meryl Streep, ale i na pevnou režii nezávislé autorky Grety Gerwig. Ta už před dvěma lety zčeřila oscarové vody dramatem o dospívání Lady Bird a u silných žen zůstává i nyní - sleduje totiž kvartet sester, které to v životě nemají rozhodně jednoduché. Ani v tomhle případě nešlápnete vedle! 

Králíček proti nacistům

Miláčkem diváků se na prestižním festivalu v Torontu stala tragikomedie Králíček Jojo, za níž stojí Taika Waititi. Novozélandský podivín, který se od bizarního humoru ve filmech Co děláme v temnotách a Hon na pačlověky probojoval až do první hollywoodské ligy díky úspěchu komiksovky Thor: Ragnarok, si nyní mohl dovolit velký celovečerák a úkolu se zhostil se ctí. Sehnal Scarlett Johansson, Sama Rockwella a další herecká esa a sám si střihnul roli imaginárního Adolfa Hitlera, který je nejlepším kamarádem malého chlapce. Ano, přesně na téhle šílené premise protiválečná komedie o dospívání stojí. 23. ledna se dozvíme, jestli budeme stejně spokojení jako diváci v Benátkách a Torontu.

Video: Youtube.com

Britští gentlemani stylově

Anglický kouzelník Guy Ritchie se po rozporuplně přijatých fantasy odbočkách (Aladin, Král Artuš: Legenda o meči) vrací tam, kde zažil největší úspěchy - do mafiánského prostředí. Těžko říct, jestli se mu podaří navázat na dvě dekády staré hity Podfu(c)k nebo Sbal prachy a vypadni, ale Gentlemani k tomu rozhodně mají nakročeno. Stylové obsazení, jemuž vévodí Matthew McConaughey a Charlie Hunnam, se bude prohánět britským drogovým podsvětím a vedle dávky přepálené akce se těšme i na dostatek ostrovního černého humoru. Trefí nás Ritchie zase jednou brokovnicí do hlavy, nebo to bude střelba slepými? Uvidíme na konci měsíce, 30. ledna.

Video: Youtube.com

České a pochybné kusy nechybí

Z tuzemských kusů může zaujmout tajemně vypadající thriller Daria, který láká na erotické dusno i děsivou zápletku. Zato jen málo překvapení se nejspíš dočkáme v případě Zakletého pírka, nové pohádky Zdeňka Trošky - opět to jistě bude kasovní úspěch, přestože filmařské kvality nebude těžké zpochybnit. A totéž zřejmě bude platit i pro Případ mrtvého nebožtíka, českou parodii na tradiční kriminálky, která však podle trailerů vypadá všelijak, jen ne úplně vtipně. Že by se rýsoval další těžký měsíc pro český film?

Video: Youtube.com

A pokud jste odvážlivci, můžete se vydat na dvojici očekávaných filmů, které ale mohou dopadnout vážně jakkoli. Mizerové navždy se i bez pomoci zakladatele série Michaela Baye snaží zaujmout návratem osvědčených Willa Smithe a Martina Lawrence, ale je otázka, jestli tenhle devadesátkový koncept má dnes ještě vůbec co říct. Zato nová adaptace slavného muzikálu Cats už teď budí rozpaky kvůli nezvládnuté digitalizaci - a tak se přistoupilo k bezprecedentnímu kroku, a i když už je film v amerických kinech, dočká se digitálních úprav. Tohle bude podívaná jen pro otrlé, avšak je dobře, že nás filmový svět roku 2020 baví už od jeho samého začátku!

Video: Youtube.com

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější