reklama
 
Nabije tě při učení a oslavíš s ním zkouškové. Co to je?

Nabije tě při učení a oslavíš s ním zkouškové. Co to je?

Je hitem nejen tohoto zkouškového, ale celého letošního léta. Zaručeně tě u učení udrží vzhůru při dlouhých nocích nad skripty a během perných letních dnů i zchladí. Ne, není to žádný chemikáliemi nadupaný energeťák. Pořád netušíš? Ochutnej zbrusu novou metodu cold brew, se kterou poznáš úplně novou chuť ledové kávy. 
reklama

Sladko-kyselý nektar

Cold brew není horká káva chlazená ledem, v procesu výroby se už samotná kávová sedlina máčí při pokojové nebo velmi studené vodě o šest hodin déle, než normální káva. „Káva se běžně máčí 12 hodin, my ale rozemletá zrnka necháváme ve vodě 18 hodin při 5 stupních Celsia,“ prozrazuje postup výroby Ondřej Frunc z jablářství F. H. Prager, který přišel s první zalahvovanou kávou připravenou extrakcí studenou vodou v Česku. Najdeš ji v těch nejprvotřídnějších podnicích a grand hotelích pod etiketou Café Zapatista. Po 18 hodinách se káva z vody vyfiltruje a vznikne koncentrát, který je díky extrakčním podmínkám oproti klasickým metodám o něco kyselejší a sladší.

Foto: Studenta

Café Zapatista není doslazované, neobsahuje mléko ani přemíru konzervantů. Navíc je fair trade, a to přímo od chiapaských Zapatistů z Mexika. Jde o stoprocentní výluh z vysokohorské arabiky z kontrolovaného ekologického zemědělství, kvůli kterému nejsou káceny lesy, ani netrpí zvířata. „Naše lahvičky o objemu dvě deci obsahuj jenom kvalitní silnou kávu a každý si ji tak může upravit přesně podle nálady,“ dodává Ondřej Frunc. Takže si ji můžeš dát buď čistě černou na ledu, nebo si přidat jakékoliv další ingredience.

Zapiješ tím i zkouškové

A až budeš mít celé to zkouškové utrpení za sebou, vylepši si svoje cold brew kapkou alkoholu. Nejen, že ti bude veselo, ale vydržíš na nohou bez problémů celou noc. Jeden takový ostrý koktejl ti připraví v AnonymouS Coffee nedaleko pražského náměstí I. P. Pavlova. Dali mu jméno CHAAC podle mayského boha deště. Přidávají do něj panáčka tequilly, která se vyrábí právě v jižním Mexiku, kde původně Mayové žili.

Foto: Studenta

Namíchej si svůj CHAAC

Vykouzlit tento multifunkční nápoj zvládneš hravě sám doma. Budeš k tomu potřebovat:

10 cl Café Zapatista

4 cl tequilly

1,5 cl mangového sirupu

1/2 chilli papričky

1/6 limetky na zástřik

První tři ingredience smíchej přesně v předepsaném pořadí dohromady, nakrájej trochu chilli papriček a přihoď navrch pár kostek ledu. Ale pozor, čím déle necháš nápoj odstát, tím budou papričky víc pálit! Takže pokud si neholduješ v ostřejší chuti, pij pokud možno rychleji. Sklenici ozdob limetkou, kterou si pak dle libosti v průběhu vychutnávání koktejlu vymačkej dovnitř.

V AnonymouS ho servírují do rádoby pivních sklenic a podobu s pivem tomu dodává i pěna, která vzniká smícháním kávy s teqillou. Dokud neochutnáš, míru povedenosti této kombinace ingrediencí nedoceníš. Tak do toho, zvládne to každý.

Soutěž: Vyšvihni recept a vyhraj základní ingredienci koktejlu CHAAC

Napiš nám na redakce@studenta.cz nebo do komentářů pod tento článek na Facebooku, s čím si Café Zapatista budeš míchat ty!

Tři nejoriginálnější nápady od nás dostanou duopack této cold brew lahůdky, takže už ti nic nebude bránit začít tvořit.

Čas máš do konce měsíce – 30. června. Vítěze vyhlásíme první červencový den na Facebooku. Těšíme se na spoustu inspirativních receptů!

Text: Jekatěrina Tkačenko

Foto: Eva Šafránková

reklama

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější