Deadpool 2

Kinovýhled na květen: Nečekaně našlapané jaro!

Zimní hity za námi a na letní blockbustery je ještě čas. Květen nebývá zlomovým měsícem pro filmové fanoušky, ovšem letos je nabídka nečekaně našlapaná. Co byste v kinech rozhodně neměli minout?

Pojďme se bát. Ale potichu!

Vezměme si to postupně. První květnový čtvrtek se ocitneme na Tichém místě. Postapokalyptické Zemi, kterou napadli tajemní zabijáci z vesmíru, kteří reagují jen na zvuk. Přeživší lidé tudíž musejí být naprosto potichu, jinak nemají šanci na přežití. Sledujeme jednu rodinu, jež si v těchto podmínkách sáhne až na hranici lidství. Humanistický horor Johna Krasinskiho se vyznačuje i fascinující prací se zvukem v podobě ticha, kdy si v kině nedovolíte ani upustit špendlík. Pokud se rád bojíte, moc lepších příležitostí vás letos nečeká.

Kreslení psi

Psí ostrov je animovanou bizarností od oblíbeného podivína Wese Andersona (Grandhotel Budapešť, Až vyjde měsíc), a pokud máte rádi jeho předchozí tvorbu, neměli byste být zklamáni ani tentokrát. Anderson nedávno získal cenu na berlínském festivalu, čeští diváci se jeho kreslené nádhery dočkají druhý květnový čtvrtek. Pocta Japonska a čtyřnohým kamarádům v unikátním podání dokazujícím, že osobitá filmařina ještě nevymizela.

Krev, hlášky a sprosťárny

O týden později se budou radovat fanoušci tak trochu jiných komiksů. Podruhé se totiž představí Deadpool, který před dvěma roky zboural všechna kina, v nichž se ocitl. Tvůrci dokázali zaujmout sebeironickou a brutální komiksovou jízdou, která se nebála téměř ničeho. Povedená kampaň naznačuje, že i druhé dobrodružství velkohubého hrdiny v podání Ryana Reynoldse bude fungovat, a tak se připravme na jeden z nejzábavnějších výplachů roku.

Možná přijde i Žvejkal

Konec května pak nestandardně ovládnou Hvězdné války. Vzpomínky na začátky populárního Hana Sola si prošly velkými produkčními útrapami a nakonec nesázejí na osvědčený vánoční termín, nýbrž nás do předaleké galaxie zavedou už půlrok po osmé epizodě. Zdali to bude dobrý tah, či krok vedle, se dozvíme už brzy, ovšem jedno je jisté - výlet za mladou verzí nejpopulárnějšího pašeráka vesmíru si nejspíš ujít nenecháte.

Menší kousky nezapadnou

Samozřejmě i vedle očekávaných hitů se objeví pár nenápadných perel. Pro představu zmiňme Human Flow, humanistický dokument oblíbeného čínského všeuměla Aj Wej-weje, který relativně nedávno vystavoval svá díla i u nás. Citlivý světoobčan je shovívavý k uprchlíkům a ve svém příspěvku k tématu to jasně dokazuje.

Pokud dáváte přednost uměleckému pojetí drsných témat, nezklame Neznámý voják - nepřikrášlené vyprávění o finské armádě během druhé světové války.

A vzhledem k popularitě seriálu Narcos si své fanoušky najde i španělské uchopení Pabla Escobara s Javierem Bardemem a Penélope Cruz v hlavních rolích.

Prostě, výběr zase jednou bude!

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější